În Germania, guvernul landului Renania de Nord – Westfalia a prelungit parțial, cu o săptămână, restricțiile impuse asupra vieții publice în două regiuni din vestul țării, unde peste 1.500 de angajați ai unui abator au fost depistați ca purtători ai noului coronavirus.
Premierul landului subliniază, însă, că limitarea drepturilor fundamentale trebuie să aibă o justificare solidă, în acord cu hotărârile justiției germane.
În reacție la focarul de coronavirus apărut la abatorul Tönnies din orașul Rheda-Wiedenbrück, regiunile Gütersloh și Warendorf, situate în landul Renania de Nord-Westfalia, au revenit săptămâna trecută la restricții aproximativ similare cu cele impuse în luna martie la nivel federal, autorităţile dorind astfel să se asigure că virusul nu se transmite în afara halei de producție a procesatorului de carne şi al locuințelor în care trăiesc lucrătorii, afectând populația.
Așa-numitul lockdown impus în cele două regiuni, primul după relaxarea măsurilor anti-pandemie, a dus la închiderea cinematografelor, a sălilor de sport și a barurilor, magazinele au rămas deschise, iar restaurantele au avut permisiunea de a servi clienții ce locuiesc în aceeași gospodărie.
Restricțiile de acum o săptămână au fost privite și ca o grea lovitură de imagine încasată de premierul renan Armin Laschet, politicianul creștin-democrat remarcându-se în ultimele luni prin dorința unei relaxări cât mai rapide și cuprinzătoare a restricțiilor. Mai ales anunțul unor landuri federale, dar și al Austriei, că vor interzice locuitorilor din Gütersloh și Warendorf accesul pe teritoriile lor a generat neliniște în sânul guvernului de la Düsseldorf.
Astăzi, cu numai câteva ore înainte de a expira restricțiile din cele două districte, domnul Laschet a anunțat că măsurile vor fi prelungite cu încă șapte zile la Gütersloh, aceasta fiind „o măsură de precauție”. Aici, deși numărul infecțiilor noi este în scădere, el continuă să depășească de aproape două ori plafonul de 50 de infecții la 100.000 de locuitori în decurs de o săptămână, nivel ce obligă landurile germane să ia măsuri. De precizat că Gütersloh este singura regiune din Germania în care acest nivel este depășit.
„Rezultatele ne fac încrezători, infecția este localizată”
Warendorf, zona în care trăiesc unii dintre angajații abatorului, scapă, însă, de restricții, numărul infecțiilor fiind mult mai mic decât în regiunea vecină. „Rezultatele ne fac încrezători, infecția este localizată”, a spus premierul, explicând că dacă se face abstracție de muncitorii infectați, la Gütersloh, numărul de infecții la suta de mii de locuitori este de 22,5, iar la Warendorf, de numai 5,4, ceea ce înseamnă că virusul nu s-a transmis către restul populației.
„Sa nu mai închidem regiuni întregi, ci numai acele locuri ce se află cu adevărat în pericol”
Decizia de astăzi, a explicat Armin Laschet, are la bază rezultatul a aproximativ 40.000 de teste efectuate în ambele regiuni, dar și în consultările cu experții. Armin Laschet a anunțat, de asemenea, că va propune landurilor și Guvernului de la Berlin modificarea regulilor de impunere al lockdown-ului, așa încât „să nu mai închidem regiuni întregi, ci numai acele locuri ce se află cu adevărat în pericol”, a spus Laschet, argumentând că în unele orașe și comune nu există nici un caz de infecție.
Premierul Renaniei de Nord, unul dintre candidații la șefia Uniunii Creștin Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel, a resptins criticile venite din propriul partid și din partea social-democraţilor, potrivit cărora ar fi reacționat prea lent la focarul din abator.
„Oricine restricționează drepturile fundamentale ale oamenilor trebuie să se gândească foarte atent și să poată să motiveze exact motivul pentru care face acest lucru. Prin urmare, fac apel la toată lumea să nu transforme acest lucru în câmp de lupte politice”, a declarat premierul Armin Laschet.