Astăzi este Ziua Limbii Române, iar instituţiile de cultură din ţară organizează diferite manifestări dedicate acestui moment.
În fiecare an, pe 31 august, se sărbătorește Ziua Limbii Române, legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlament.
Conform Wikipedia, propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite“.
Sursa citată mai arată că, potrivit legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
În această, zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.
În unele cazuri, din cauza epidemiei de coronavirus, acţiunile vor avea loc pe internet, cum se întâmplă la Alba Iulia.
Activitățile dedicate Zilei Limbii Române se vor desfășura în marea lor majoritate online pe paginile de socializare ale Bibliotecii Județene Lucian Blaga Alba, dar şi în aer liber cu respectarea măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități pentru prevenirea și reducerea impactului pandemiei Covid-19.
Programul debutează cu mesaje instituționale cu prilejul Zilei Limbii Române, la ora 9:00 online recomandarea zilei pentru adulți „Dicționarul limbii române” și recomandarea pentru copii „Întoarcerea lui Arpagic” de Ana Blandiana.
La ora 10:00 în curtea bibliotecii din Alba Iulia și online este programată o expoziție de carte, dar și citatul zilei urmat de epigrama zilei, iar la ora 12:00 pe Aleea Scriitorilor vor avea loc depuneri de flori, dar și expuneri, Memoria culturală a locului: Limba noastră românească.
La ora 14:00 ne este adusă în atenție poezia zilei, „Limba și Literatura Română” de Nicolae Alexandru-Vest, dar și invitația: „Scrie și vorbește corect românește”.
La ora 15:00 online se desfășoară Bibliovaliza – Aleodor Împărat, adaptare după Petre Ispirescu în lectura Ludmilei Cioflică.