În anul 2000, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, ca data de 25 Noiembrie să fie Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Prin Rezoluția amintită, Adunarea Generală a Națiunilor Unite invită guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.
Începând cu anul 1991 a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului (adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).
Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor, dobândește noi semnificații în acest an, marcat de măsuri fără precedent la nivel național și global, generate de contextul pandemiei COVID-19.
În întreaga lume, cercetători și alți specialiști avertizează, în mod constat, asupra riscului crescut în ceea ce privește escaladarea situațiilor de violență domestică împotriva categoriilor vulnerabile (copii, femei, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilități), pe fondul izolării la domiciliu și distanțării sociale.
Astfel, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați atrage atenția tuturor actorilor care se adresează publicului larg de a încuraja victimele violenței domestice să se adreseze autorităților competente, deoarece profesioniștii de la nivelul tuturor instituțiior și serviciilor sociale din domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice sunt pregătiți să vină în mod concret în întâmpinarea nevoilor victimelor violenței domestice.
Victimele violenței domestice să știe că nu sunt singure
În aceste momente, este foarte important ca victimele violenței domestice să știe că nu sunt singure în situația cu care se confruntă și că au acces neîngrădit la informare, consiliere psihologică și juridică de calitate și la alte servicii sociale, care pot asigura în mod gratuit, sprijin adecvat și găzduire (prin serviciile oferite de către autoritățile publice locale și ONG-uri).
Pentru a marca cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor (25 noiembrie 2020 – 10 decembrie 2020), Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați organizează următoarea serie de evenimente și activități:
25.11.2021
· Iluminarea unor clădiri emblematice din București în portocaliu, culoarea luptei împotriva violenței asupra femeilor. Evenimentul vizează creșterea vizibilității și atragerea atenției opinie publice si factorilor de decizie asupra fenomenului violenței împotriva femeilor;
· Afișarea paginilor de intrare (home) în culoarea portocaliu, pe site-ul ANES și site-urile instituțiilor publice;
· Participări în cadrul emisiunilor radio și TV, în scopul diseminării de informații utile pentru toate persoanele interesate și a celor necesare pentru accesarea serviciile sociale și a măsurilor de sprijin și protecție pentru victimele violenței domestice;
· Emiterea de comunicate de presă cu privire la Ziua Internațională a Luptei împotriva Violenței asupra Femeilor și a Campaniei celor 16 zile de activism;
· Webinar la nivel înalt privind construirea unui spațiu cibernetic sigur pentru fete și femei – „Un click pentru îndepărtarea violenței cibernetice”, organizată de Președinția Slovenă a Consiliului UE;
· Conferința „Lupta împotriva violenței asupra femeilor„, organizată de Romanian Diversity Chamber of Commerce.
26.11.2021
· Reuniunea comună a Comitetului Interministerial pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Familie și a Comitetului de sprijin și monitorizare a proiectului POCU 465/4/4/128038 „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!”;
· Conferința „Angajatori pentru respect – fără hărțuire în lumea muncii”, organizată de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.).
02.12.2021
· Elaborarea și postarea Raportului privind situația apelurilor pentru perioada primelor 11 luni din anul 2021, înregistrate la linia telefonică cu număr unic 0800.500.333 destinată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriu de sex și traficului de persoane;
· Întâlnire tehnică cu reprezentanții Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului în cadrul seminarului „Noi instrumente și metode de prevenire și combatere a violenței domestice”.
06.12.2021
· Organizarea Webinarului „Colaborare interinstituțională și intervenție multidisciplinară în domeniul violenței domestic, la nivelul municipiului București”, în parteneriat cu Primăria Municipiului București și a Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, cu participarea tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din sectoarele 1-6, cu atribuții relevante în domeniu.
08.12.2021
· Organizarea Conferinței Internaționale „Violența domestică – fenomen transnațional. Să acționăm împreună, fără bariere”.
10.12.2021
· Declaratii comune între Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – UNICEF, Ambasada Frantei, Ambasada Suediei;
· Lansarea Ghidului privind Procedurile standard de operare la nivelul Centrelor de intervenție pentru Victimele Violenței Sexuale (IVVS).