Devine posibil într-un număr din ce în ce mai mare de firme ca românii să-și dispună altfel orele de lucru, astfel încât să poată în cheia săptămâna mai devreme.
În afara variantei care este practicată de anumite multinaționale, cu 10 ore pe zi vreme de 4 zile pe săptămână, există și metoda abordată de ING: „Pentru noi, săptămâna de lucru redusă înseamnă o rearanjare a timpului de lucru și anume – muncești cu o oră în plus timp de 4 zile pe săptămâmă și ai opțiunea să-ți iei jumătate de zi a cincea zi sau o dată la 2 săptămâni o zi liberă”, a declarat Mihaela Ioniță, director de HR în cadrul acestei companii.
Ce spune legea?
În momentul de față, parlamentarii gândesc un cadru legislativ prin care în Codul Muncii să se stipuleze că este posibilă săptămâna de lucru de 4 zile a câte 10 ore fiecare. În firmele care au testat această metodă, satisfacția este de aproximativ 90% în rândul angajaților.
În momentul de față, în Codul Muncii este stipulat că „repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus”.
De asemenea, „modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern”.
Așadar, cadrul legislativ actual acceptă modificări aduse săptămânii de lucru, doar că ele nu sunt specific menționate în textul legiuitorului.
Care sunt beneficiile?
Dat fiind că românii sunt unii dintre cei mai solicitați angajați din întreaga Uniune Europeană, această veste este una bine-venită pentru ei. Timpul liber este o prioritate mai ales pentru cei care abia intră și pentru cei care se pregătesc să iasă de pe piața muncii, conform studiilor consultanților.
„Cei care pun accent pe timp liber sunt angajații foarte tineri, între 18 și 25 de ani, care nu au încă obligații (casa și masa sunt asigurate de părinți) și cei trecuți de a doua tinerețe (între 51 și 65 de ani), ai căror copii au crescut și care nu se mai gândesc la venituri mari, ci la cum să-și trăiască viața mai plăcut și să se relaxeze”, opinează consultantul Gabriel Chicioreanu, prezentând prioritățile angajaților în funcție de categoria de vârstă. El a fost citat de România TV.
Săptămâna de patru zile a fost implementată în anumite țări din Uniunea Europeană și este în teste și în cadrul a zeci de companii din Marea Britanie.