Românii pot beneficia de această dată încă cinci zile libere plătite în plus din partea angajatorilor. Acest concediu este deja prevăzut în Codul Muncii din România, însă este nevoie ca cei care-l solicită să îndeplinească anumite condiții. Este vorba despre concediul de îngrijitor de care pot benefica acum angajații români.
Acest concediu, ce constră în acordarea de cinci zile libere din partea angajatorilor, a fost introdus în Codul Muncii din România încă de la sfârșitul anului 2022, însă nu foarte mulți cetățeni au la cunoștință existența acestuia.
Concediu de îngrijitor
La acel moment, Guvernul României a emis o Ordonanță de Urgență (OUG) prin care a stabilit în mod oficial faptul că angajații din țară au dreptul la cinci zile libere pentru a îngriji o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu beneficiarul și care are nevoie de sprijin de pe urma unei probleme medicale grave.
Acest concediu de îngrijitor poate fi solicitat o singură dată pe an și reprezintă acordarea de cinci zile libere lucrătoare. Totuși, aceste zile nu trebuie să fie consecutive, căci pot fi stabilite prin înțelegere dintre angajați și angajator, iar mai apoi toate detaliile vor fi prevăvute în contractul colectiv de muncă. Astfel, acest concediu acordat nu reprezintă un motiv pentru suspendarea contractului de muncă, iaraceste cinci zile libere nu vor fi tăiate din concediul de odihnă al angajatorului.
De ce documente este nevoie
Cei care au nevoie să acceseze acest ajutor reprezentat printr-un scurt concediu trebuie să știe că au nevoie să depună mai multe documente doveditoare, dar și o cerere scrisă înaintată către angajator. Printre actele doveditoare se regăsesc:
- actul de identitate,
- certificatul de naștere sau certificatul de căsătorie pentru a dovedi rudenia,
- documentul care atestă problema medicală gravă (biletul de externare din spital sau adeverința medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave).
În cazul în care persoana de care va trebui să aibă grijă angajataorul nu este rudă pentru acesta, atunci va trebui dovedit faptul că cele două persoane locuiesc în aceeași gospodărie. Este necesară într-o astfel de situație ca salariatul să prezinte odată cu actele doveditoare și actul de identitate al persoanei care are nevoie de îngrijire pentru a demonstra acest fapt. În plus, în Codul Muncii se mai precizează faptul că, de la momentul emiterii cererii scrise, salariatul are la dispoziție maximum 30 de zile pentru a depune și actele doveditoare.
Dreptul românilor la zile libere
Astfel, salariații din România au acum tot dreptul, prin prevederile Codului Muncii, să solicite cinci zile libere de la activitatea prestată pentru a avea grijă de o rudă sau de o persoană care locuiește în aceeași gospodărie în cazul unei probleme medicale grave, scrie romaniatv.net.