La mijlocul lunii august, ultima lună de vară din acest an, românii se vor bucura de o nouă minivacanță. Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare importantă pentru societatea predominant creștină a țării, este sărbătorită de români pe data de 15 august, care este zi liberă de la Guvern.
Din cauza faptului că în acest an această zi cade într-o zi de marți, Executivul de la București a declarat încă din ianuarie că luni, 14 august, se va crea o punte oferindu-le românilor o minivacanță de patru zile, întrucât se adaugă weekendul din săptămâna precedentă, sâmbătă, 12 august, și duminică, 13 august.
Minivacanță de patru zile
Acest lucru indică faptul că un număr mare de români își pregătesc vacanțele pentru aceste patru zile libere, care cad în perioada 12-15 august. Pe lângă comemorarea Adormirii Maicii Domnului, Constanța, orașul de pe litoralul românesc, sărbătorește Ziua Marinei tot la 15 august, cu ceremonie și paradă. Din acest motiv, destul de mulți oameni decid să își petreacă această minivacanță la malul mării.
Cu toate acestea, este de asemenea esențial să rețineți că, în conformitate cu hotărârea de guvern legată de aceste zile libere, angajații care lucrează pentru firme nu au voie să își oprească producția. Magistrații și alți angajați ai instanțelor de judecată sunt, de asemenea, acoperiți de această excepție. În ciuda prevederilor hotărârii de guvern, dacă aceștia din urmă sunt implicați în soluționarea proceselor cu termen de judecată până la 14 august 2023 sau participanți în aceste cauze, nu vor avea dreptul la ziua liberă.
Cine nu se bucură de minivacanță?
Drept urmare, pentru persoanele care lucrează în zilele libere există anumite soluții incluse în Codul Muncii din România. În acest fel, lucrătorii care trebuie să se prezinte la serviciu într-o zi liberă acordată de stat au ulterior dreptul la plată. Aceste plăți ar putea fi făcute sub forma unei zile libere în termen de 30 de zile sau prin adăugarea de bani în plus la salariul angajatului.
Este esențial să rețineți că dacă nu oferiți angajaților timp liber în zilele nelucrătoare sau dacă nu îi răsplătiți corespunzător pentru eforturile depuse în aceste zile, puteți primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Această clauză este în concordanță cu articolul 260 alineatul (1) litera (g) din Codul Muncii.
Aceste orientări sunt menite să protejeze drepturile angajaților și să asigure respectarea legii în ceea ce privește sărbătorile legale și compensarea echitabilă a muncii prestate, scrie WOWbiz.