Lifestyle

Zi neagră pentru Casa Regală. A murit Simina Mezincescu, fostă şefă a Protocolului Regal

Zi neagră pentru Casa Regală. A murit Simina Mezincescu, fostă şefă a Protocolului Regal

Una dintre cele mai apreciate figuri ale României, Simina Mezinescu, fosta șefă a Protocolului Regal și cea mai importantă susţinătoare a revenirii Familiei Regale în România, a trecut în lumea celor drepți.

„A fost un exemplu de demnitate şi rezistenţă în faţa brutalităţii comunismului”

Simina Mezincescu a văzut lumina zilei la 4 noiembrie 1928 și a fost, potrivit declarațiilor Familiei Regale, „unul dintre acei oameni care, într-o viaţă lungă şi bogată, au ţesut, prin energia, compasiunea, cunoaşterea şi curajul lor, părţi ale istoriei ţării noastre”.

„Comandor al Ordinului Coroana României şi purtătoare a Crucii Casei Regale a României”

„Majestatea Sa Custodele Coroanei, Principele Consort, întreaga Familie Regală a României, dar şi angajaţii şi colaboratorii Casei Majestăţii Sale, au aflat cu profundă tristeţe de trecerea la cele veşnice a doamnei Simina Mezincescu, Comandor al Ordinului Coroana României şi purtătoare a Crucii Casei Regale a României.

Majestatea Sa i-a trimis o scrisoare de condoleanțe fiicei sale

Iar pentru istoria României, Simina Mezincescu este un exemplu de demnitate şi rezistenţă în faţa brutalităţii comunismului, şi un om care, păstrându-şi curajul, speranţa şi energia, a putut să contribuie, timp de mai multe decenii, la dezvoltarea pozitivă a societăţii noastre.

Simina Mezincescu lasă în urmă pe fiica sa, doamna Yvette Fulicea, căreia Majestatea Sa i-a transmis o scrisoare de condoleanţe. Odihnească-se în pace între cei drepţi!”, a scris, miercuri, Familia Regală a României, într-o postare pe contul de Facebook.

A împărţit celula cu soţia lui Ion Mihalache

Sunt puțini cei care știu că în perioada interbelică, Simina Mezincescu a fost una dintre primele campioane la raliuri automobilistice. Provenind dintr-o familie aromână, ea a fost prietenă cu marii oameni de cultură ai țării și a cultivat relaţiile culturale şi economice.

Din acest motiv, în anul 1959 a fost condamnată în cadrul marelui „Lot Noica-Pillat”. Potrivit istoriei, aceasta a suferit torturi greu de explicat în cuvinte cât timp a fost anchetată și a rămas cu mari sechele. În perioada în care a stat închisă la penitenciarul din Miercurea Ciuc, a împărţit celula cu soţia lui Ion Mihalache.

A fost eliberată în anul 1963, după ce timp de patru ani nu a avut voie să-și vadă familia. Ajutată de Henri Coandă, a ajuns la Paris, dar s-a reîntors în România pentru a fi aproape de familia sa.

A organizat primele vizite ale Majestății Sale, Regele Mihai

Având mare dragoste și respect pentru Regele Mihai, Simina Mezincescu și-a pus la dispoziție casa din strada Berthelot, toate contactele dar și banii pentru a organiza primele vizite din România ale Regelui Mihai, Reginei Ana şi Majestăţii Sale Margareta. Și tot acesta a contribuit la organizarea Casei Majestăţii Sale Regelui în România, organizarea primelor proceduri de retrocedare, dar şi la primele evenimente publice ale Familiei Regale. Timp de 20 de ani, a fost Șefa Protocolului Regal.

„Pentru aceste motive a fost numită Şefa Protocolului Regal, funcţie în care şi-a dedicat mai bine de două decenii consolidării poziţiei Coroanei în România. Nelipsită de la toate activităţile regale, a arătat mereu loialitate, tact, umanitate şi un umor plin de suflet, facilitând prin resursele şi inteligenţa sa bunul mers al acestora”, transmite Familia Regală a României.