Lifestyle

Zelensky, într-o vizită oficială la Bruxelles! Care este misiunea președintelui de această dată

ungurii-suparat-ucraineni
sursa foto euronews

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, ar putea vizita Bruxelles-ul joi, pentru a se întâlni cu liderii Uniunii Europene care sosesc în capitala belgiană pentru un summit planificat de mult timp.

Ca parte a unei astfel de vizite, Zelensky s-ar putea adresa joi Parlamentului European, potrivit unui e-mail trimis de secretarul general al Parlamentului către legislatorii europeni, care a fost analizat de The New York Times. Posibila prezență a lui Zelensky, care depinde de aranjamentele de securitate, a fost raportată anterior de Financial Times.

Charles Michel, președintele Consiliului European al liderilor națiunilor membre, l-a invitat pe Zelensky să participe personal la „un viitor summit”. Invitația a fost anunțată într-o postare pe Twitter de către un purtător de cuvânt al lui Michel, care nu a precizat niciun detaliu al invitației sau al momentului.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat luni seară, în cadrul unei emisiuni de știri de stat, că departamentul său lucrează la o serie de posibile vizite ale lui Zelensky, „dar când și unde vor avea loc, veți afla de la președintele însuși și de la biroul său”, potrivit agenției de știri Ukrinform.

Mai mult ajutor?

O vizită în această săptămână, dacă va avea loc, ar fi a doua călătorie cunoscută a liderului ucrainean în afara țării sale de la invadarea Rusiei. În decembrie, Zelensky a vizitat Washingtonul pentru a se întâlni cu președintele Biden și a transmis un apel emoționant Congresului.

Luna trecută, Ucraina a primit mai mult ajutor militar din partea Statelor Unite, precum și promisiunea de a primi tancuri Abrams.

Misiunea lui Zelensky la Bruxelles ar fi puțin diferită. La fel ca în timpul vizitei efectuate săptămâna trecută la Kiev de către șefii de rang înalt din UE,  Zelensky ar încerca cel mai probabil să consolideze sprijinul politic în timp ce UE se confruntă cu consecințele economice ale războiului și cu costul găzduirii a peste patru milioane de refugiați ucraineni.

Națiunile europene au strâns în mare parte rândurile în spatele Ucrainei, în unele cazuri cu costuri mari pentru economiile lor, inclusiv prin întreruperea legăturilor energetice cu Rusia. De asemenea, acestea s-au confruntat cu consecințele creșterii costurilor economice ale războiului pentru Kremlin prin sancțiuni – în timp ce Zelensky a făcut presiuni pentru sancțiuni economice mai multe și bine aplicate pentru Moscova.

Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie, dar recenta vizită a liderilor europeni la Kiev a subliniat că este puțin probabil ca aceasta să fie admisă în club în curând. Solicitarea lui Zelensky pentru un proces accelerat a eșuat, de asemenea.

Cu toate acestea, Zelensky are nevoie de finanțare din partea UE pentru a menține țara sa în dificultate și pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a datoriilor sale. Iar țara sa va avea nevoie de sume enorme de finanțare pentru a se reconstrui în cele din urmă.