Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pare dispus la compromisuri. Liderul de la Kiev a declarat recent că o soluţie politică asupra Peninsulei Crimeea este posibilă şi preferabilă utilizării forţei.
„Referitor la frontierele administrative ale Crimeei, cred că este posibil politic să se forţeze demilitarizarea Rusiei pe teritoriul peninsulei”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat recent.
Președintele ucrainean a subliniat că o soluţie politică pentru Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar fi preferabilă, pentru că aplicarea ei ar însemna mai puţine victime.
Este o schimbare importantă de mesaj în condițiile în care, până nu de ult, sloganul promovat de Kiev a fost acela că războiul nu va lua sfârșit decât atunci când va fi eliberată și ultima bucată de teren ocupată de Rusia.
Alegeri cu sprijinul aliaților
Schimbarea de mesaj vine în contextul în care contraofensiva ucraineană nu avansează în ritmul scontat de aliații occidentali. Totodată, președintele ucrainean a declarat duminică, răspunzând la apelurile unui senator american de a anunța alegeri în 2024, că votul ar putea avea loc în timp de război dacă partenerii ar împărți costurile, legislatorii ar aproba și toată lumea ar merge la urne.
În prezent, alegerile nu pot fi organizate în Ucraina în condițiile legii marțiale, care trebuie prelungită la fiecare 90 de zile și care urmează să expire la 15 noiembrie, după data normală din octombrie pentru scrutinul parlamentar, dar înainte de alegerile prezidențiale, care ar trebui să aibă loc în mod normal în martie 2024.
Mai mulți politicieni americani au vizitat Kievul la 23 august, printre aceștia aflându-se și senatorul Lindsey Graham, care a declarat că Ucraina trebuie să arate că este diferită prin organizarea de alegeri în timp de război.
Zelenski, într-un interviu televizat acordat Nataliei Moseichuk, prezentatoare la canalul 1+1, a declarat că a discutat cu Graham, inclusiv despre problema finanțării și despre necesitatea de a schimba legea. Președintele ucrainean a explicat că organizarea alegerilor pe timp de pace costă 5 miliarde de grivne (135 de milioane de dolari).
Americanii pun condiții
„Nu știu cât de mult este necesar pe timp de război. Așa că i-am spus că dacă SUA și Europa oferă sprijin financiar… Nu voi lua bani de la arme și îi voi da pentru alegeri. Și acest lucru este stipulat de lege”, a precizat Zelenski, subliniind că Ucraina ar avea nevoie de ajutor pentru a stabili un acces suplimentar la vot pentru milioane de oameni din străinătate, în special din Uniunea Europeană, a spus el.
Senatorul republican Paul Graham a declarat reporterilor, în timpul unei ședințe de informare ținute alăturii de colegii săi democrați Richard Blumenthal și Elizabeth Warren, că mesajul său către Zelenski ar fost că vor lupta pentru a menține fluxul de arme „astfel încât să puteți câștiga un război pe care nu ne putem permite să îl pierdem. Trebuie să facă însă două lucruri deodată. Avem nevoie de alegeri în Ucraina anul viitor. Vreau să văd că această țară are alegeri libere și corecte, chiar dacă este sub asalt”, a afirmat Graham, citat de Reuters.