Decizia recentă a Camerei Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de asistență suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 40 de miliarde de dolari. Suma oferită este esențială pentru apărarea Ucrainei, după cum a menționat printr-un mesaj de mulțumire președintele Volodimir Zelenski.
Zelenski așteaptă 40 de miliarde de dolari de la SUA. Până vin banii, spune cum îi va cheltui
În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, Zelenski a declarat că fondurile ”vor fi utilizate cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a consolida apărarea Ucrainei”, potrivit informațiilor BBC, preluate de Agerpres:
”În primul rând, este vorba de arme şi muniţii pentru noi, echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse, ale ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele”, a afirmat preşedintele ucrainean.
Zelenski a ținut de asemenea să îi mulțumească lui Biden pentru semnarea legislației „lend-lease”, care permite trimiterea rapidă de echipamente în Ucraina, cu condiţia ca acestea să fie înlocuite sau rambursate ulterior.
„Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne şi nu trebuie să căutăm opţiuni pentru a plăti pentru toate acestea”, a spus el.
Pachetul mai trebuie să fie aprobat de Senatul SUA înainte de a fi semnat de preşedintele Joe Biden
Pe 9 mai 2022, președintele american Joe Biden a semnat legea Lend-Lease privind împrumutul și închirierea echipamentelor militare, după ce, legislativul american a adoptat în aprilie „Legea de împrumut-închiriere pentru apărarea democrației din Ucraina din 2022”, o revigorare a politicii de împrumut-închiriere, adoptată în martie 1941, care a ajutat la câștigarea celui de-al Doilea Război Mondial,
„Pur şi simplu, lend-lease este o schemă pentru a ne oferi tot ce avem nevoie pentru apărare”, a mai declarat Zelenski.
Sistemul Lend-Lease nu a mai fost folosit de la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial chiar dacă SUA a mai avut interese militare majore și în alte conflicte precum cele din Coreea sau din Afganistan.
Acesta a afirmat că Ucraina discută în mod constant cu prietenii săi ”despre garanţii de securitate pentru ea însăşi”.
”Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo. Este pentru prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva în memorandum, nu o dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice. Nu doar semnificative din punct de vedere juridic, ci şi explicitate în mod clar: ce anume, cine anume şi cum anume ne garantează”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.
Acesta a precizat că ”toate aceste lucruri nu vor funcţiona într-o singură zi sau în câteva zile”, dar apreciază că ”luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei”.
Statele Unite ale Americii nu vor oferi informații despre conducerea militară a Rusiei şi ţinte din afara Ucrainei. Măsură preventivă menită să evite tensiunile dintre Washington și Moscova
Documentul adoptat recent interzice reprezentanţilor autorităţilor americane să transmită părţii ucrainene informaţii detaliate despre locul unde se află reprezentanţii conducerii militare ruse de cel mai înalt grad, precum şi date pentru lovirea ţintelor în afara teritoriului Ucrainei.
De asemenea, această interdicție se aplică și informațiilor care ar ajuta Kievul să lovească ţinte ruseşti în afara graniţelor Ucrainei, au spus oficialii americani.
Totodată, după cum au declarat pentru publicaţie reprezentanţii atât ai autorităţilor americane, cât şi ai Ucrainei, în alte cazuri, Washingtonul transmite Kievului informaţii despre locaţia şi mişcările trupelor ruse în Ucraina în timp real. Aceste date includ, printre altele, imagini din satelit, precum şi informaţii obţinute din surse de informaţii americane.