Actual International

Zeci de pompieri londonezi au fost diagnosticați cu cancer în fază terminală. Toți au participat la stingerea unui imens incendiu

Zeci de pompieri londonezi au fost diagnosticați cu cancer în fază terminală. Toți au participat la stingerea unui imens incendiu
EVZ

Mai mulți pompieri implicați în salvarea vieților locuitorilor din Grenfell Tower și aducerea sub control a incendiului din locația dată ar suferi de cancer.

Grenfell Tower este un bloc rezidențial de 24 de etaje abandonat în North Kensington, în Londra, Anglia. Turnul a fost finalizat în 1974. Cea mai mare parte a turnului a fost distrusă într-un incendiu puternic la 14 iunie 2017.

Zeci de pompieri londonezi au fost diagnosticați cu cancer în fază terminală. Toți au participat la stingerea unui imens incendiu

Un reportaj în exclusivitate realizat vineri, 13 ianuarie 2023, de Mirror, arată că mai mulți dintre cei implicați în lupta împotriva incendiului care a ucis 72 de persoane au fost diagnosticați cu forme rare de cancer.

Expuși la niveluri ridicate de contaminanți, aceștia ar fi suferit de cancer digestiv și leucemie. Având în vedere că unele tipuri de cancer au nevoie de până la 25 de ani pentru a apărea, pompierii sunt îngrijorați de faptul că mulți alții ar putea începe să prezinte simptome și că mulți vor muri cu mult înainte de sfârșitul vieții lor naturale.

Nu doar zeci de pompieri sunt în pericol, existând posibilitatea ca și mulți locuitori din regiune să aibă aceeași soartă. Cei implicați în dezastru au cerut efectuarea unor controale medicale după ce, în urma unei anchete efectuate de experți, s-a descoperit că aproximativ o duzină dintre ei au cancer.

Un purtător de cuvânt al serviciului de pompieri a declarat: „Ne așteptăm ca unele date cu adevărat deprimante să fie dezvăluite în curând. Este șocant”.

Mulți dintre pompieri au fost supraexpuși după ce au rămas fără aer la etajele superioare sau au fost prinși în încăperi pline de fum timp de șase până la 10 ore. Aproximativ 1.300 de pompieri au fost implicați în incendiu, dar nu se știe concret câți dintre ei au fost expuși.

Un studiu realizat în 2019 de University of Central Lancashire a constatat contaminarea solului din zonă, iar o analiză a materialelor folosite la placare a relevat concentrații crescute de substanțe chimice care cauzează cancer. Aceasta includea substanțe cancerigene dovedite, precum benzenul, pe o rază de 200 de metri de turn.

Studiul respectiv a constatat că până la patru la sută dintre pompierii implicați au fost diagnosticați cu cancer. Această rată este cu aproximativ 32% mai mare decât cea a populației generale.

Cei implicați solicită controale medicale regulate. Riccardo la Torre, un oficial național al Sindicatului pompierilor, a declarat:

„Atunci când lucrătorii din prima linie se ocupă de incendii pentru a salva vieți și proprietăți, ca toți cei care au participat la Grenfell, au nevoie de toată protecția posibilă împotriva riscurilor toxice pentru sănătate.

Această cercetare vitală demonstrează că pompierii suferă și mor de cancer, accidente vasculare cerebrale, boli de inimă și probleme de sănătate mintală ca urmare a faptului că merg la serviciu și protejează publicul”.

„Știm acum că pompierii sunt expuși la contaminanți care pun în pericol sănătatea și viața ca urmare a ocupației lor și, cu siguranță, ar fi fost la un incident de mărimea și amploarea incendiului de la Grenfell Tower”.

Concluzie. Se crede totodată că o mare parte din contaminare provine de la pompierii epuizați care au respirat în afara clădirii, luând lichide și alimente esențiale. Experții consideră că alimentele ingerate în acel moment ar putea fi responsabile pentru nivelurile ridicate de cancer, la fel ca și calitatea proastă a aerului determinată de incendiul respectiv, care a îngrozit o lume întreagă la momentul producerii lui.