Actual

Zeci de milioane de euro pentru acești români! Muncitorii care vor scăpa de sărăcie

euro Sursa foto Antena 3 CNN
Credit imagine: Antena 3

Criza cerealelor din Ucraina a stârnit multă neliniște în Europa de Est. Deoarece multe dintre grânele ucrainene nu au ajuns în destinația scontată, adică țările africane în dezvoltare, ele au rămas blocate în țările vecine. Aici, prețurile mici și trecerea rapidă a granițelor au făcut ca cerealele din Ucraina să pună în pericol sursa de venit a unui mare număr de fermieri est-europeni. Comisia Europeană a oferit un prim ajutor financiar, dar niciuna dintre țările vizate, printre care și România, nu s-a arătat mulțumită. Drept care, un nou stimulent vine de la Bruxelles.

De această dată, fermierilor români li se alocă o sumă de 30 de milioane de euro. Dificultățile întâmpinate de agricultorii români sunt bine documentate: ultimele săptămâni au fost marcate de comunicate și proteste ale Asociației Forța Fermierilor, o organizație sindicală care apără drepturile practicienilor în agricultură.

România nu s-a pronunțat împotriva cerealelor ucrainene

Chiar dacă România a fost singura țară est-europeană care nu a anunțat interzicerea comercializării de cereale ucrainene, fermierii și-au dorit mijloace prin care practica lor să fie protejată. În Polonia, ministrul Agriculturii a demisionat atunci când Comisia Europeană nu a anunțat noi ajutoare financiare, după cele considerate insuficiente. Acum, Polonia primește și ea o a doua tranșă de sprijin monetar. la fel ca data trecută, Comisia Europeană a considerat că fermierii din Polonia au nevoie de o sumă de protecție mai mare decât cea a agricultorilor români. Astfel, statul polon va primi în total 40 de milioane de euro pentru a-și ajuta muncitorii din sectorul primar al economiei.

Petre Daea a făcut anunțul

Antena 3 CNN a redat declarația lui Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România. „România va primi 29.730.000 de euro. Această sumă, dar și celelalte care au fost primite, pot crea acele punți de sprijin pentru fermierii români. Avem în vedere nevoile directe pe care aceștia le au. Așteptăm ca cererile să fie depuse de către fermieri pentru stocurile de grâu, astfel încât să primească mai repede banii”, a spus acesta.

Petre Daea și-a exprimat în repetate rânduri optimismul față de o a doua tranșă de ajutor venită din partea Comisiei. El a avut și o întâlnire cu omologul său ucrainean, Mikola Solski. În cadrul acestei, ministrul român și-a arătat simpatia și dorința de colaborare cu Ucraina, însă el nu a exclus interzicerea importurilor de cereale venite de la Kiev. România este singura țară est-europeană în care această măsură nu a fost luată unilateral. Deși Petre Daea a depus o cerere de interdicție către Comisia Europeană, deocamdată ea nu a primit răspuns.