Lifestyle

Zborul păsărilor e încă studiat: „Dacă ai construi un avion exact ca un pescăruș, ar fi un om capabil să îl piloteze?”

Zborul păsărilor e încă studiat: „Dacă ai construi un avion exact ca un pescăruș, ar fi un om capabil să îl piloteze?”
earth.com

De foarte multă vreme oamenii privesc păsările cu un amestec de invidie și uimire…

Aceste ființe zburătoare cu pene au fost cele care ne-au inspirat pentru prima dată să “luăm” aer în “mașini” zburătoare.

Cu alte cuvinte, inginerii aeronautici au învățat de la natură să creeze noi modele de aeronave, concepte și moduri de operare pentru a optimiza performanța

Totuși, chiar și acum, o mare parte din modul în care păsările sunt capabile să se miște pe cer cu o asemenea grație rămâne, în mare parte, un mister.

Într-un nou studiu, inginerii au explorat modul în care păsările pot manevra atât de bine în timpul zborului

„Păsările efectuează cu ușurință manevre provocatoare și sunt adaptabile, deci ce anume despre zborul lor este cel mai util de implementat în aeronavele viitoare?” a spus autorul principal al studiului, Christina Harvey, este profesor asistent la Departamentul de Inginerie Mecanică și Aerospațială de la Universitatea din California, Davis.

După ce a obținut o licență în științe în inginerie, Harvey și-a concentrat cercetările pe pescăruși în timp ce urma un master în zoologie.

„Pescărușii sunt foarte comuni, ușor de găsit și sunt planoare cu adevărat impresionante”, a spus Harvey.

Interesul profesional al lui Harvey pentru pescăruși a continuat pe măsură ce și-a terminat doctoratul în inginerie aerospațială și a efectuat mai multe cercetări asupra păsărilor.

Harvey și alți oameni de știință au analizat dinamica zborului a 22 de specii de păsări, într-o lucrare publicată la începutul anului 2022 în  Nature. Spre deosebire de majoritatea studiilor care se concentrează pe aerodinamică, cercetătorii au analizat și alți factori.

Unele avioane sunt proiectate pentru a fi stabile – ca un avion de linie care revine la zbor constant după turbulențe. Avioanele precum cele de luptă, care trebuie să manevreze rapid, sunt mai bine proiectate ca fiind instabile. Cercetările arată că păsările sunt capabile atât de zbor instabil, cât și stabil, spre deosebire de avioane.

Noua cercetare a lui Harvey se bazează pe acest studiu anterior. Echipa a folosit modele 3D de pescăruși și aripi de pescăruș în interiorul unui tunel de vânt pentru a vedea cum răspund păsările la perturbări în timpul zborului.

Cercetarea (publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences) este importantă pentru înțelegerea modului în care zboară pescărușii, dar și a modului în care ar putea fi proiectat un avion, modelat după păsări.

Natura, inspirație pentru inginerii din domeniul aeronauticii

În prezent, se știe că inginerii aeronautici caută în natură inspirație pentru noi modalități de a face aeronavele mai ușoare și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Când păsările sunt în aer, ele își întind aripile pentru a reduce rezistența aerului și le ajută să rămână sus – într-un mod similar cu un planor care încearcă să mărească portanța și să reducă rezistența. Când păsările vor să se miște mai repede, își închid aripile – așa cum fac păsările de pradă într-o scufundare de atac pentru a prinde prada.

Ar putea exista multe avantaje de eficiență dacă aeronavele ar putea replica zborul păsărilor și ar putea schimba forma aripilor acestora în diferite etape de zbor, potrivit aerosociety.com

Mult timp de acum încolo vor mai exista întrebări legate de zborul păsărilor

Profesorul Harvey a exprimat una dintre întrebările persistente ridicate de cercetarea ei: „Analiza calităților de zbor întreabă: dacă ai construi un avion exact ca un pescăruș, ar fi un om capabil să îl piloteze?”

Pe măsură ce cercetătorii își continuă studiile,  vor exista mereu întrebări despre zborul păsărilor și aplicarea acestuia în inginerie rămân, relatează earth.com.