La Rânca, în judeţul Gorj ninge ca în poveste, iar turiştii s-au bucurat deja de pârtiile de schi (care au fost acoperite de un strat generos de zăpadă), dar şi de peisajul spectaculos.
Zăpada, bucuria copiilor
Totodată, peisajul acoperit de omăt a fost imortalizat de oamenii care se aflau pe pârtie, aceştia făcându-şi fotografii împreună cu cei mici. De asemenea, însoțiți de părinţi, copiii au mers pe pârtie, bucurându-se de atmosfera de iarnă.
Zăpada pentru șoferi
În altă ordine de idei, în multe zone din ţară a fost nevoie ca utilajele de deszăpezire să iasă pe şosele să le cureţe sau să împrăştie materiale antiderapante. În această perioadă, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să fie foarte atenți și să plece la drum doar cu mașinile echipate corespunzător de iarnă pentru a circula în condiții de siguranță, potrivit observatornews.ro.
Zăpada pentru plante
Stratul de zapada așternut în unele zone ale României oferă nu numai un peisaj mirific, dar are și un rol important în renașterea de mai târziu a naturii. Altfel spus, zapada este tocmai lucrul de care au nevoie gradinile în timpul iernii.
Astfel, un strat cu gosimea de 25 cm de zăpadă este echivalentul unui strat de circa 2,5 cm de apă. Printre cristalele de gheață există foarte mult aer, din acest motiv, zăpada este un bun izolant în condiții de frig extrem, ocrotind semințele și plantele până primăvara, când „patura” de apă înghețată ce a luat forma pământului, se topește udând solul și alimentând izvoarele.
Trebuie spus că fără învelișul protector de zăpadă, apa înmagazinată de celulele plantelor este predispusă la îngheț, fapt care duce la o deteriorare definitivă a formațiunilor vegetale. Totodată, omătul constituie o opreliște pentru rozătoarele care produc stricăciuni în gradină, cum ar fi iepurii. De asemenea, mai multe păsări profită de proprietatea zăpezii de termoizolant pentru a se ocroti de frig noapte când dorm, ori când se odihnesc în timpul zilei, scrie gradinamea.ro.