Zahărul este nelipsit din meniul de zi cu zi al oamenilor. Consumăm acest aliment în anumite preparate, dulciuri și sucurile pe care le bem aproape în fiecare zi. Dar acest lucru nu este foarte benefic pentru sănătate. Acesta este supranumit și otrava albă. Creează dependență și este vinovat pentru cele mai grave boli ale secolului.
Aproape toate mâncărurile pe care le consumăm conțin zahăr. De la pâine și mezeluri, până la maioneză sau conserve de legume. Nu ți-ai închipui, dar până și biscuiții sărați pot conține zahăr. Acest ingredient dăunător este ascuns printre altele și se regăsește pe etichetele produselor.
Zahărul, nelipsit din mediul românilor
Zahărul este extrem de consumat în toată lumea. Excesul acestui aliment poate duce la dezvoltarea unor boli destul de greva cu care oamenii se confruntă. Dar, acest ingredient are o istorie lungă. De-a lungul istoriei a fost numit aurul dulce. A reprezentat o monedă de schimb, iar într-o perioadă depășise aurul ca valoare. Acest ingredient de lux reprezintă acum o obișnuință.
În lume, se produce anual în jur de 185 de milioane de tone de zahăr. Potrivit calculelor, fiecare om de pe planetă ar avea la dispoziție pentru consum aproximativ 25 de kilograme de zahăr. Dar, unele țări consumă mai mult decât altele.
România, în topul consumatorilor de zahăr
Zahărul reprezintă o parte importantă din dieta românilor. Se pare că, potrivit clasamentului la nivel mondial, România se află în topul consumatorilor de zahăr. Un român ajunge să consume în medie pe an 30 de kilograme de zahăr.
„Un român consumă, în medie, 30 de kilograme de zahăr pe an. Asta ar însemna, de exemplu, 30 de pachete cu zahăr, aşezate unul peste altul, care depăşesc de doua ori înălţimea unui om. Sau dacă ar fi să calculăm asta în cupe de înghetaţă – 2000 de cupe înseamnă 30 de kilograme de zahăr. Sau tot cam atâtea felii de tort. Asta dacă ne referim la produse despre care ştim sigur că au un conţinut mare de zahăr.” a explicat Greta Neagu, reporter.
Pericol pentru sănătate
Acest ingredient pe care românii îl consumă foarte des reprezintă un mare pericol pentru sănătate. Acesta îi poate afecta cu precădere pe cei mici. Alimentele procesate conțin de asemenea o cantitate foarte mare de zahăr, care este ascunsă în spatele unor etichete.
„Însă el se ascunde în foarte multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm, de la sos pentru paste, până la cereale, iaurt sau chiar unele ceaiuri. Nu degeaba medicii îl numesc otrava albă. Foarte periculos mai ales pentru copii dar şi pentru cele care urmează să dea naştere unui copil” a semnalat reporterul.
Boli grave generate de consumul de zahăr
Medicii avertizează de foarte mult timp oamenii în legătură cu consumul de zahăr. Acesta poate duce la dezvoltarea unor boli extrem de grave. Fiecare aliment consumat în rutina noastră zilnică poate duce la agravarea stării de sănătate.
„Majoritatea pacienţilor cu istoric ponderal au un istoric de consum exagerat de zahăr şi zaharuri. Se va ajunge la diabet zaharat, la boli cardio-vasculare şi o mulţime de riscuri asociate cu creşterea în greutate. Este o cale către îmbolnăvire ireversibilă. Când ai ajuns să declanşezi acele boli, nu mai ai ce face decât să le tratezi.” a explicat doctorul Şerban Damian, nutriţionist, conform Observator .