International

Xi îl duce cu zăhărelul pe Macron. China curtează Franța pentru a „contracara” SUA

Macron Xi Ursula
Sursa foto: digi24

Xi Jinping i-a făcut președintelui francez Emmanuel Macron o primire neobișnuit de fastuoasă în cadrul unei vizite de stat, pe care unii analiști o văd ca pe un semn al ofensivei crescânde a Beijingului de a cuceri aliați-cheie din cadrul Uniunii Europene pentru a contracara Statele Unite.

Cei doi lideri au vizitat împreună vineri sudul Chinei, unde Macron urma să bea ceai chinezesc cu Xi într-o fostă reședință a tatălui său din orașul Guangzhou, capitala puterii economice și manufacturiere a provinciei Guangdong.

Astfel de incursiuni ale lui președintelui chinez alături de liderii aflați în vizită sunt rare. Diplomații spun că atenția deosebită e care se bucură Emmanuel Macron subliniază importanța pe care Beijingul o acordă acestei relații cu un membru cheie al UE, în timp ce caută sprijin împotriva a ceea ce Xi a numit acțiunile de „reținere, încercuire și suprimare pe toate planurile” întreprinse de către SUA.

„Toate ofensivele chineze de politică externă au în fundal relația SUA-China… Așa în relația cu orice țară, în special cu cele mijlocii sau cu marile puteri, cum ar fi Franța, chinezii vor încerca să facă pentru a contracara SUA”, a declarat Zhao Suisheng, profesor de studii chineze și politică externă la Universitatea din Denver.

Noah Barkin, analist la Rhodium Group, apreciază că principalul obiectiv al Chinei este de a împiedica Europa să se alinieze mai strâns cu Statele Unite. „În acest sens, Macron este poate cel mai important partener al Beijingului în Europa”, a spus Barkin. Macron este adesea considerat de diplomați ca fiind un motor important al politicilor cheie din cadrul UE.

Ursula von der Leyen, izolată în timpul vizitei

Președintele Franței a călătorit în China împreună cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, amândoi făcând presiuni asupra Chinei cu privire la Ucraina, dar fără a reuși să smulgă vreo schimbare publică de poziție din partea lui Xi Jinping.

Cu toate acestea, Macron a beneficiat de un tratament complet de covor roșu. Von der Leyen, care a descris China ca fiind „represivă” într-un discurs critic înainte de călătoria sa, a făcut o figură izolată la Beijing, fiind întâmpinată cu un salut discret la aeroport și nefiind invitată la unele discuții dintre Xi și Macron.

Ziarul Global Times, susținut de stat din China, a declarat joi într-un editorial: „Este clar pentru toată lumea că a fi un vasal strategic al Washingtonului este o fundătură. A face din relația China-Franța o punte pentru cooperarea China-Europa este benefică pentru ambele părți și pentru lume”.

Macron nu a obținut prea mult de la Xi

Jean-Pierre Raffarin, un fost prim-ministru francez care a călătorit mult în China, a declarat pentru Reuters, în marja unei ceremonii de semnare a unui acord în Marea Sală a Poporului, că o parte din farmecul lui Xi Jinping a avut efect.

„Nu este diplomația, la un moment dat sau altul, un pic de lingușire?”, a spus Raffarin. „Întotdeauna există un pic din asta în relațiile umane. Fiecare parte se joacă cu asta”.

Analistul Noah Barkin susține însă că Emmanuel Macron nu pare să fi obținut prea multe din această călătorie. „Macron părea să creadă că îl poate fermeca pe Xi să își schimbe abordarea privind războiul. I-a oferit lui Xi o serie de cadouri, a denunțat decuplarea (Chinei de Europa) ca fiind o capcană, a adus cu el o delegație uriașă de oameni de afaceri și și-a reafirmat sprijinul pentru autonomia strategică – fără să primească mare lucru în schimb”, a explicat Barkin.

Washingtonul adoptă o politică de așteptare

La Washington, angajamentul diplomatic al Chinei cu Franța este privit cu un anumit scepticism.

Dincolo de Ucraina, China ar savura o realiniere care să o apropie economic de Europa, în timp ce relațiile cu Statele Unite se încrâncenează, dar o astfel de schimbare este puțin probabilă în acest moment, au declarat persoane apropiate administrației american.

Washingtonul adoptă o abordare de așteptare și de așteptare în ceea ce privește angajamentele europene cu Beijingul în legătură cu Ucraina, potrivit acestor persoane, care au refuzat să fie numite. Joi, Macron a îndemnat Beijingul să vorbească cu bun simț cu Rusia cu privire la războiul din Ucraina, în timp ce von der Leyen a declarat că Xi și-a exprimat disponibilitatea de a vorbi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Xi nu a menționat însă o posibilă conversație cu Zelenski în rapoartele oficiale ale Chinei privind comentariile sale după întâlniri.

China încearcă să iasă din izolarea impusă de SUA

Curtea pe care Macron i-o face Chinei face parte dintr-o campanie extinsă de mișcări diplomatice în acest an, în timp ce China încearcă să iasă din izolarea impusă de către Statele Unite pe fondul divergențelor privind Taiwanul, războiul din Ucraina și restricțiile impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie.

Beijingul și-a majorat cheltuielile diplomatice cu 12,2% în acest an, iar în ultimele săptămâni au fost vizitați lideri și înalți oficiali din Singapore, Malaezia, Spania și Japonia.

China a ajutat la medierea unei detensionări surprinzătoare între Arabia Saudită și Iran în martie, Beijingul prezentându-se ca un pacificator în Orientul Mijlociu motivat de dorința sa de a contura o lume multipolară.

Angajamentul dintre China și UE va continua în următoarele săptămâni, cu șeful politicii externe Josep Borrell și ministrul de externe al Germaniei, care urmează să ajungă la Beijing.

„China și Europa pot fi în continuare parteneri. (…) Mai degrabă decât rivali sau concurenți sistemici „, a declarat Wang Yiwei, director al Centrului de Studii Europene de la Universitatea Renmin din Beijing, citat de Reuters.