Lifestyle

Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt din nou, proiectând un nor gigant de cenușă

Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt din nou, proiectând un nor gigant de cenușă

Vulcanul Merapi din Indonezia, unul dintre cei mai activi din lume, a erupt din nou, proiectând un nor imens de cenușă, relatează msnbc.com.

Piscul vulcanului atinge altitudinea de 2.968 metri, el fiind considerat printre cei mai activi și mai periculoși vulcani din lume.

Vulcanul se află în apropiere de Yogyakarta, un oraș antic cu câteva sute de mii de oameni încorporat într-o zonă metropolitană mare de pe insula Java. Orașul este un centru al culturii javaneze și sediul dinastiilor regale care datează de secole.

Ultima erupție majoră a Vulcanului Merapi a avut loc în 2010

Ultima erupție majoră a Vulcanului Merapi a avut loc în 2010 și a ucis peste 300 de persoaneşi a condus la evacuarea altor peste 280.000 de locuitori. Aceasta a fost cea mai puternică erupţie după cea din 1930, care s-a soldat cu 1.300 de decese, în timp ce o explozie din 1994 a ucis 60 de persoane.

Acum, autoritățile au recomandat sătenilor care locuiesc pe versanții muntelui Merapi să păstreze distanța de gura craterului.

Cupola de lavă a început să se prăbușească de duminică, când a început erupția. Explozia inițială a trimis în atmosferă cenușă fierbinte la o distanță de peste 1.000 de metri, spune Hanik Humaida, șeful Centrului de vulcanologie și atenuare a pericolelor geologice din Yogyakarta.

Muntele Merapi este cel mai volatil dintre cei peste 120 de vulcani activi din Indonezia, iar Humaida a spus că este unul dintre cei mai activi din întreaga lume. Ea a spus că este obișnuită ca erupțiile să dureze câteva zile.

Centrul de atenuare a pericolelor geologice și vulcanologice nu a ridicat starea de alertă a Merapi în această săptămână. A fost la al doilea cel mai înalt nivel dintre cele patru niveluri de când larva a început să erupă.

Indonezia, un arhipelag de 270 de milioane de oameni, este predispusă la cutremure și la activități vulcanice, deoarece se află de-a lungul „Inelului de Foc” al Pacificului, o serie de linii de falie seismică în formă de potcoavă în jurul oceanului.

În credința javaneză pe munte se află un regat invizibil, regele de munte ar apăra populația de erupția vulcanului. Anual se aduc jertfe pentru a îmblânzi spiritele și demonii de pe vulcan. Vulcanologii n-au reușit să convingă și să schimbe această credință cu argumente științifice mai ales a populației din provincie. Gunung Merapi se află în apropiere de sultanatul Yogyakarta, populația din regiune fiind în marea majoritate de credință musulmană. Erupții mai mici au loc la fiecare doi sau trei ani, printre erupțiile mai puternice se pot aminti cele din anii 1006, 1786, 1822, 1872 (cea mai intensă) și cea din 1930 când au fost distruse 13 sate și au murit din cauza piroclastelor 1400 de oameni.