Vulcanul cu o înălțime de 3.330 de metri a revenit din nou în acțiune, din cauza căreia autoritățile italiene au emis alertă „galbenă”.
Prin urmare, întrucât norii de cenușă s-au ridicat la câţiva kilometri deasupra vârfului, pe aeroportul din Palermo mai multe zboruri au fost anulate sau deviate.
Lavă roșie și fierbinte s-a scurs în jos de pe Muntele Etna, pe coasta de est a Siciliei, Italia.
În cursul zilei de marți, 31.05.2022, un echipaj de filmare a mers în jur de 2,7 km până la craterul său de sud-est pentru a surprinde un prim plan al lavei fierbinți care curge din cel mai înalt și mai activ vulcan din Europa.
Echipa „Etna Walk” s-a apropiat cât a putut de mult de lava care erupea din vulcan. Pe rețelele de socializare au fost distribuite fotografii și clipuri din a căror vizualizare se poate observa ce spectacol uimitor oferă de fiecare dată vulcanul Etna.
Noua erupție efuzivă din orificiile de ventilație subterminale de pe flancul estic superior al vulcanului continuă. Fluxul de lavă care a început rămâne activ. Acesta este alimentat de două orificii de aerisire care se deschiseseră succesiv, unul la 3250 m și altul la 2800 m altitudine pe flancul estic superior, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Vulcanologie din Catania (INGV), care monitorizează vulcanul, citează volcanodiscovery.com.
Zilele trecute, frontul de lavă ajunsese la 2100 m altitudine și se îndrepta spre Monte Simone în Valle del Bove.
Activitatea explozivă la complexul craterului SE a scăzut, sugerând că magma eruptă în prezent provine din coloana de sub lotul bogat în gaz care a erupt în zilele anterioare.
Datele seismice, deformarea solului și alte date indică faptul că furnizarea de magmă din adâncime este la niveluri similare cu cea a curentului de ieșire, indicând astfel o situație stabilă de intensitate scăzută, cel puțin pentru moment.
Vulcanul Etna este cunoscut pentru perioade cu activitate de intensitate scăzută, care pot dura de la câteva zile până la multe luni.
Etna este o destinaţie turistică populară în Italia.
Vulcanul poate să erupă într-o manieră spectaculoasă de mai multe ori pe durata unui an, aruncând jeturi de lavă şi cenuşă vulcanică peste insula mediteraneeană Sicilia.
Cea mai recentă erupţie majoră a vulcanului Etna a avut loc în 1992.
Câți vulcani sunt activi la nivel global
În prezent, conform celor menționate de incredibila.ro, există un total de 1.356 de vulcani activi în întreaga lume, deși doar 866 dintre erupțiile vulcanice care au avut loc în Holocen, adică în ultimii 10.000 de ani, au fost confirmate.
Cei mai importanți și totodată cei mai periculoși vulcani din lume, adică cei ale căror erupții pot avea consecințe dintre cele mai tragice au fost incluși într-o listă de 187.
Dintre aceștia cei mai cunoscuți sunt:
- Vezuviu (Italia): un stratovulcan care a avut o erupție cu un număr mare de victime, este frecvent activ și a avut mai multe erupții mari.
- Stromboli (Italia): un alt stratovulcan care este frecvent activ.
- Etna (Italia): un stratovulcan care este frecvent activ și care are mai multe erupții mari cu efuziune semnificativă de lavă.
- Santorini (Grecia): un vulcan care a avut o erupție cu un număr mare de morți și o erupție majoră.
- Ararat (Turcia): un stratovulcan care a avut o erupție cu un număr mare de victime.
- Erta Ale (Etiopia): activ frecvent.
- Dubbi (Eritreea): un stratovulcan cu o erupție cu un număr mare de victime și o efuziune semnificativă de lavă.
- Menengai (Kenya): erupție majoră.
- Ol Doinyo Lengai (Tanzania): stratovulcan care este activ frecvent.
- Nyamulagira (Congo): activ frecvent.