Meteorologii lucrează din greu pentru a prognoza vremea din următoarele săptămâni. Știm deja că mini-vacanțele de Paști și de 1 mai nu vor fi tocmai călduroase. Dar la ce condiții ne putem aștepta mai exact în această perioadă, precum și în prima jumătate a lunii mai, când totuși vara ne bate la ușă?
După condițiile meteo cât se poate de vitrege din luna aprilie, care au dus inclusiv la avertizări de cod roșu de ninsori, ceva fără precedent în România, vremea se restabilizează treptat. Înainte de Paști, temperaturile vor fi în general blânde, în concordanță cu valorile care se înregistrează de obicei în această perioadă. Totuși, sunt prognozate ploi și chiar și furtuni. În ziua de Înviere, temperaturile vor fi mai scăzute, dar din fericire, la fel de scăzută va fi în general și umiditatea. Estul țării, în special Dobrogea, este mai susceptibil la ploi în timpul acestei sărbători.
În schimb, 1 mai s-ar putea să prindă mulți vamaioți care fug de ploaie. Și nu numai – excedentul pluviometric s-ar putea generaliza în perioada respectivă.
Cum va fi vremea în Săptămâna Luminată
De la Paști, tendința de ușoară răcire se va menține. Deși temperaturile nu vor fi foarte scăzute, ajungând în general la maxime de 16 – 18 grade Celsius, ploile s-ar putea înteți local, în special în Muntenia și celelalte regiuni extracarpatice. În schimb, vestul va fi în cea mai mare parte ferit de averse.
În săptămâna 24.04 – 01.05, tendința de normalizare a temperaturilor și a regimului pluviometric se va menține, deși sud-estul țării va rămâne mai susceptibil la precipitații excedentare decât regiunea vestică. De la Ziua Muncii încolo, precipitațiile abundente se vor muta în sud-vestul țării, în vreme ce estul se va alinia întru totul prognozelor standard pentru această perioadă, se mai arată într-un raport al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), adaptat de către Antena 3 CNN.
Ce se întâmplă spre mijlocul lunii mai
În fine, ultima săptămână din perioada prognozată, anume 08.05 – 15.05, va aduce cu sine o generalizare a tendinței de încălzire și de reducere a regimului pluviometric din țară.
În București, temperaturile maxime ale primei jumătăți din luna mai se vor stabiliza la 22 de grade Celsius, în vreme ce minimele se vor afla în intervalul 10 – 12 grade Celsius. La începutul lunii, se vor înregistra ploi, îndeosebi în mini-vacanța asociată cu Ziua Muncii. După aceea, însă, cerul va fi senin, iar Capitala va fi unul dintre cele mai calde puncte din țară. Amintim că Bucureștiul a fost lovit puternic de ciclonul mediteranean și și-a atras o avertizare de cod galben de vânt și ploi la începutul lunii aprilie.