Vrei să-ți menții silueta în anotimpul rece? Iată ce aliment nu trebuie să lipsească din alimentație. Beneficii majore pentru sănătate.
Dovleacul este originar din America de Sud și a fost introdus în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea, iar prima rețeta de plăcintă cu dovleac se spune că ar fi apărut în perioada anilor 1621-1692, în America de Nord.
La noi în țară există mai multe soiuri de dovleac, clasice sau hibride, cu sau fără semințe, fiecare având anumite întrebuințări. În funcție de soi, aceștia pot fi folosiți pentru prepararea mâncărurilor, fiind comestibili, pentru sămânța sau cu rol decorativ.
Versatil şi gustos, dovleacul are multe beneficii pentru sănătate
Dovleacul este și aliment și medicament. Bucătarii și cofetării spun că acest aliment specific toamnei este îndrăgit de oameni pentru gustul său dulce.Măncărurile și prăjiturile cu dovleac sunt delicioase. Pe lângă satisfacția papilelor gustative, dovleacul aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive benefice pentru o sănătate de fier.
Experții în medicină au dezvăluit ce afecţiuni tratează
Dovleacul, vedetă incontestată a toamnei, este ingredientul principal în zeci de preparate sărate şi dulci, de la piure, supe şi tocăniţe, la tarte şi plăcinte. Fie că îl prepari simplu, copt în cuptor, fie că îl foloseşti în preparate elaborate, acest ingredient are numeroase beneficii pentru sănătate, consumul fiind indicat în ameliorarea şi vindecarea multor boli.
Dovleacul nu este doar aromat şi dulce, dar este şi o sursă bogată de antioxidanţi, care ne protejează celulele de radicalii liberi răspunzători pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer sau a bolilor legate de îmbătrânirea celulară. Este o legumă cu o densitate nutriţională mare, dar care are foarte puţine calorii. 100 g de dovleac conţîn cam 40 de kilocalorii, potrivit clickpentrufemei.ro.
Ce beneficii aduce consumului de dovleac pentru sănătate?
- Reglează tensiunea arterială – consumul de dovleac este benefic pentru sănătatea inimii, iar datorită conținutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii.
- Reduce riscul de apariție a diabetului – semințele și pulpă dovleacului conțîn substanțe care ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea acesteia la un nivel optim și poate fi de ajutor în prevenirea apariției diabetului de tip 2.
- Întărește sistemul imunitar – dovleacul conține o cantitate ridicată de vitamina C și betacaroten, ambele fiind benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, care declanșează producția de leucocite, celulelele albe din sânge care lupta cu infecțiile.
- Ajută la îmbunătățirea vederii – betacarotenul ajută la menținerea unei bune vederi pe măsură ce îmbătrânim și reduce riscul de apariție a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodată, vitaminele C și E ajută la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.
- Stimulează pierderea în greutate – dovleacul are un conținut scăzut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) și este o sursă bogată de fibre, care sporesc senzația de sațietate, fiind de mare ajutor în curele de slăbire.
- Previne apariția bolilor cardiovasculare – conținutul ridicat de potasiu, vitamina C și fibre din dovleac ajută la menținerea sănătății inimii și scad riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.
- Ține colesterolul sub control – dovleacul este bogat în antioxidanți care ajută la reglarea colesterolului și previne oxidarea colesterolui rău (LDL).
Protejează pielea – vitamina C ajută la producerea de colagen, o proteine esențială pentru o piele sănătoasă. Totodată vitamina C, luteina și antioxidanții protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete. - Menține sănătatea aparatului urinar – semințele de dovleac ajută la ameliorarea simptomelor asociate prostatei și îmbunătățesc funcțiile aparatului urinar.
- Îmbunătățește calitatea somnului – semințele de dovleac au un conținut bogat de magneziu care ajută la îmbunătățirea somnului.
- Ajută digestia – datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru îmbunătățirea digestiei și poate ajută în combaterea constipației.