Uniunea Europeană a luat o decizie care ar putea avea un impact major asupra persoanelor vulnerabile din România. Voucherele pentru nevoiași sunt pe cale să fie eliminate. Această măsură înseamnă că ajutoarele financiare acordate pentru plata facturilor ar putea să nu mai fie disponibile începând din 2024.
La începutul lunii septembrie, aproximativ 4,1 milioane de români cu venituri mici vor primi 700 de lei de la stat.
Voucherele pentru energie ar putea dispărea
Acești bani sunt destinați achitării facturilor pentru energie și încălzire. Această sumă reprezintă o a doua tranșă dintr-un total de 1.400 de lei pe care acești beneficiari au primit-o în acest an.
Se estimează că peste patru milioane de români beneficiază de acești bani. Bugetul total al programului ajunge la 2,8 miliarde de lei. Cardurile de energie pe care aceștia îi vor folosi pentru a încasa ajutoarele vor fi emise de către Compania Națională Poșta Română.
Această decizie afectează în special pensionarii cu venituri mici, care se bazează pe aceste ajutoare pentru a-și plăti facturile. Totuși, o problemă majoră este că banii trebuie cheltuiți până la sfârșitul anului 2023.
Banii primiți pot fi folosiți pentru a plăti facturile pentru diverse servicii și produse, precum electricitate, gaz, încălzire centralizată, lemne de foc și altele.
Milioane de români vor rămâne fără sprijin
Marcel Boloș, fostul ministru al Fondurilor Europene și actualul ministru al Finanțelor, a vorbit despre acest program. El a menționat că până în prezent au fost distribuite peste două milioane de carduri de energie pentru românii vulnerabili. El a anunțat, de asemenea, că încă 700 de lei vor fi acordați începând din septembrie pentru acești beneficiari.
„Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a spus Boloș.
Cu toate acestea, există sugestii din partea Comisiei Europene de a întrerupe acest program, ceea ce ar însemna că persoanele vulnerabile nu ar mai primi aceste ajutoare în 2024.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a asigurat că prețurile pentru energie vor rămâne plafonate și în această iarnă, dar cu dispariția cardului de energie din 2024, situația ar putea deveni mai dificilă pentru persoanele nevoiașe care se bazează pe aceste ajutoare.
„Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate”, potrivit RomâniaTV.