Actual

Voucherele ce aduc amenzi. Românii sunt nevoiți să plătească până la 26.000 de lei

bani cash numerar sursă foto: economedia
sursă foto: economedia

Statul român ajută românii cu diferite vouchere pentru a le asigura un trai decent. Totuși, aceștia sunt predispuși la amenzi în valoare de 26.000 de lei dacă nu le folosesc în mod corect. Persoanele care încearcă să vândă voucherele pentru bani vor primi amenzi substanțiale.

Trebuie menționat și faptul c cei care le cumpără sunt predispuși la amenzi substanțiale. Voucherele primite de la stat pot fi folosite doar de titular.

Amenzi și pentru agențiile de turism 

Orice unitate de cazare sau agenție de turism ce acceptă tichete pentru altă persoana decât titularul va putea primi o amendă de 13.300 de lei. Voucherele de vacanță au o valoare de 1.450 de lei pentru fiecare salariat de la stat.

„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condițiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, potrivit oficialilor de la Ministerul Finanțelor, conform antena3.ro.

Klaus Iohannis, președintele România, a promulgat luni o lege ce stabilește condițiile în care instituțiile publice acordă angajaților voucherele de vacanță.

Și angajații din instituțiile de apărare vor primi vouchere

Această decizie se referă la Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 131/2021 referitoare la modificarea și completarea unor acte normative, dar și la prorogarea unor termene.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, potrivit legii.

De asemenea, legea face referire și la acordarea de ovuhere de vacanță pentru militari și polițiști: prin derogare de la prevederile art. 1 alin 2 din OUG nr. 8/2009, aprobată cu modificările şi completările ulterioare prin Legea 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 2022 – 2026, pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.450 lei anul pentru un salariat”, conform legii aprobate de Klaus Iohannis.