Actual

Vouchere pentru milioane de români. Ce ajutoare oferă statul în această iarnă

finantare vouchere-250-lei proteste subvenție indemnizație socială
Sursă foto: botosaninews.ro

Românii se confruntă cu mult stres din cauza problemelor financiare. Costul de trai este extrem de ridicat. Iar prețurile pentru produse și servicii au atins cote foarte mari. Venirea iernii aduce un nou stres pe umerii românilor. Cei care se confruntă cu venituri mici își fac griji în legătură cu cheltuielile necesare pentru sezonul rece. În această iarnă, românii vor plăti destul de mult pentru încălzire. Dar, statul vine cu o veste bună și noi vouchere.

Costurile pentru încălzire în această iarnă vor fi destul de ridicate. În acest sens, Guvernul a luat decizia de a sprijini românii cu aceste cheltuieli. Premierul Marcel Ciolacu a semnalat că românii vor beneficia de vouchere pentru energie și în 2024.

Vouchere pentru milioane de români

Iarna vine cu mari costuri din punct de vedere al încălzirii și consumului de energie. Astfel, Guvernul oferă românilor un sprijin pentru această iarnă. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că valabilitatea voucherelor pentru energie se prelungește până la finalul lunii martie 2024.

În cadrul ultimei ședințe de Guvern, premierul a semnalat că voucherele pentru energie vor fi valabile până la 31 martie 2024. Astfel, românii pot beneficia de bani de la stat și în această iarnă. „Valabilitatea voucherelor pentru energie se prelungeşte până 31 martie 2024. Deci suntem acoperiţi şi pentru acest sezon rece”, a anunţat premierul în şedinţa de Guvern. Potrivit oficialului, această decizie este necesară. Având în vedere și consultările realizate cu reprezentanții Comisiei Europene.

Facturile la curent și gaze

Românii vor beneficia de compensarea facturilor pentru curentul electric și gaze până în 2024. Aceste vouchere pentru energie sunt oferite românilor cu venituri mici, care nu pot face față cheltuielilor. Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, schema guvernamentală prevede compensarea facturilor până în 2025. Oficialul a explicat că impactul bugetar al acestor măsuri va fi din ce în ce mai mic. Deoarece costurile pentru energie scad la nivelul pieței.

Ministrul Energiei a explicat că pentru a menține aceste compensări este necesar un acord. Care să includă statul, furnizorii de energie și băncile. O primă întâlnire a reprezentanților celor trei a avut loc. Pentru a „facilita un parteneriat între companiile de furnizare și instituțiile financiar-bancare. Pentru accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite.” a spus Sebastian Burduja.

Energie electrică și gaze, la un preț mai mic

Compensarea facturilor poate fi realizată doar cu ajutorul furnizorilor. Ministrul Energiei a explicat care este procesul. Prin care prețul de pe facturile populației este mai mic.

„Furnizorii cumpără energie electrică și gaze la un preț, iar prețul de pe facturile noastre de la finalul lunii este mult mai mic. Această diferență este acoperită, în primă fază de furnizori și ulterior statul român decontează aceste sume în baza unor verificări ale ANRE”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform România TV .