Autovehiculele sunt o sursă importantă de poluare și sunt destul de distructiv, iar numărul semnificativ de vehicule de pe drumurile din România produce mai mulți poluanți care pot fi dăunători pentru conservarea mediului. Vehiculele mai vechi, care emit cei mai mulți poluanți, sunt în special vinovate de acest lucru.
Ca urmare, pentru a reduce daunele aduse mediului de mașinile mai vechi, guvernul României oferă o serie de inițiative care vizează atât eliminarea acestora de pe șosea, cât și acordarea de asistență sau compensații financiare românilor pentru achiziționarea de vehicule noi.
Cum funcționează?
Inițiativele Rabla vizează să convingă oamenii să-și înlocuiască vehiculele depășite cu cele mai moderne. Scopul principal al acestui sistem este de a reduce daunele pe care poluarea autovehiculelor le aduce mediului.
Ca urmare, programul Rabla a fost lansat în 2005 și a fost implementat de atunci în fiecare an. Astfel, participanții la acest program primesc un voucher în schimbul renunțării la vehiculele vechi. Acesta poate fi folosit pentru a achiziționa o mașină mai nouă. Un beneficiar poate acumula maximum două cupoane în cadrul schemei pentru a achiziționa o mașină nouă.
Guvernul finanțează programul, care oferă plăți persoanelor care doresc să-și pensioneze vehiculul vechi, iar Administrația Fondului de Mediu (AFM) este responsabilă de administrarea acestuia. Valoarea voucherului acordat participantului la program variază în funcție de o serie de factori, inclusiv de vârsta și starea vehiculului vechi și de nivelul de poluare preconizat al unui vehicul de înlocuire.
Cât valorează voucherul Rabla
În fiecare an, atât durata, cât și cantitatea de granturi disponibile variază. AFM avertizează publicul în avans cu privire la această informație. Indiferent de locul unde se află, programul este destinat atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice care dețin autovehicule depășite cu emisii dăunătoare. Pentru a participa la această inițiativă, părțile interesate trebuie nu numai să cumpere o mașină nouă din lista actualizată de autovehicule eligibile de către AFM, ci și să-și livreze mașinile vechi la o instalație de dezasamblare specializată.
Programul Rabla oferă două opțiuni de finanțare diferite: Rabla Classic și Rabla Plus. Cu programul Rabla Classic, consumatorii își pot tranzacționa vehiculele vechi pentru un voucher de 7.000 de lei care poate fi folosit pentru a cumpăra un vehicul nou cu emisii reduse – până la 155 CO2/km în conformitate cu standardul WLTP. Primitorul poate primi 10.000 de lei pentru a cumpăra o altă mașină dacă dorește să scape de două mașini vechi.
Rabla Plus este conceput pentru persoanele care doresc să utilizeze cupoane pentru a cumpăra un vehicul complet electric sau hibrid. Potrivit Pro TV, vehiculele hibride care participă la acest program nu sunt permise să emită mai mult de 80 g CO2/km de CO2.