Social

Vouchere între 2.400 și 9.600 de lei de la stat! Vezi la ce categorie te încadrezi

schemă de ajutor de stat Voucherul medical, sursa foto ct100 biletele cfr Plafonul maxim de venituri pentru beneficiarii ajutorului social a fost majorat
sursa foto: ct100

În era modernă a tehnologiei, absolvirea unor cursuri de formare profesională specifică și obținerea unui certificat care să ateste expertiza proprie este un proces foarte simplu. Mai multe afaceri sau întreprinderi vor vedea mai favorabil viitorii lucrători sau actualii angajați dacă aceștia vor menționa în CV-ul lor cursuri de specializare, de preferință în domeniul în care doresc să lucreze sau într-un sector apropiat.

Fiecare companie din lumea profesională este considerabil mai atrasă de potențialii angajați care au anumite cursuri sau care sunt dornici să învețe lucruri noi. Astfel, o nouă propunere legislativă promovează lucrătorii care doresc să își dezvolte cariera prin înscrierea la cursuri care să le fie de folos în activitatea profesională efectivă.

Vouchere de 9.600 de lei de la stat

Statul oferă întreprinderilor din România șansa de a-și pregăti și perfecționa corespunzător forța de muncă. Statul le va pune la dispoziție vouchere pentru ca acestea să poată plăti programele de formare profesională ale angajaților lor. Suma maximă a acestor vouchere oferite de stat va fi de 9.600 de lei.

Raluca Turcan, deputat PNL, a declarat că va depune o nouă propunere legislativă pentru a controla derularea programelor naționale de asistență pentru întreprinderi. Scopul acestui proiect este de a simplifica înscrierea lucrătorilor în programele de formare profesională. Ca urmare, statul va da bani companiilor sub formă de vouchere care vor fi folosite pentru plata serviciilor legate de formarea profesională.

În această propunere legislativă se precizează că finanțarea de la stat se acordă în conformitate cu legea în scopul planificării și derulării programelor de formare profesională a adulților. Atât bugetul de stat, cât și fondurile externe nerambursabile sunt folosite pentru a plăti această asistență. Trebuie respectate cerințele de calificare relevante. Conform legii propuse, proiectul va fi finalizat în limita constrângerilor bugetare prevăzute pentru promovarea profesională a acestor români.

Sumele variază în funcție de mai mulți factori

Cheltuielile de formare profesională pe care firmele trebuie să le acopere din fonduri proprii pentru dezvoltarea profesională a lucrătorilor ar putea fi diminuate datorită voucherelor de formare profesională incluse în legea propusă. Companiile au opțiunea de a face această formare pe plan intern sau prin angajarea de formatori externi, specializați.

Creatorul proiectului de lege a precizat că suma furnizată de aceste vouchere va varia în funcție de dificultatea programelor de formare. Potrivit Digi24, cursurile de calificare de nivel 1 vor costa statul care oferă un voucher de 2.400 de lei, cursurile de calificare de nivel 2 vor costa statul care oferă un voucher de 3.000 de lei, cursurile de calificare de nivel 3 vor costa statul care oferă un voucher de 4.900 de lei, iar cursurile de calificare de nivel 4 vor costa statul care oferă un voucher de 9.600 de lei.

„În ultimii ani am avut sute de întâlniri cu antreprenori şi, la unison, au reclamat lipsa forţei de muncă bine formată, bine specializată. Mai mult decât atât, aceştia se plângeau de faptul că sunt în situaţia ca pe banii lor să-şi formeze forţă de muncă pentru a putea lucra şi a creşte profitabilitatea investiţiei pe care o au. În felul acesta, prin voucherele pe care le creăm în schema de ajutor de stat antreprenorii pot să vină cu 50% în principiu din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă.

Vorbim despre iniţiere, perfecţionare, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 şi respectiv 4 – dacă lucrăm cu formatori specializaţi sau de formare în interiorul companiei”, a declarat Raluca Turcan.