În momentul de față, angajații de la privat pot primi vouchere de vacanță doar la discreția angajatorului. În Senat se discută un proiect de lege conform căruia și privații ar primi astfel de tichete valorice din partea statului.
Dacă proiectul va trece de camerele Parlamentului, cei din sectorul privat vor putea primi vouchere în valoare de 1450 lei pe an pentru a călători în țară. Deși parlamentarii văd această inițiativă ca pe o cale de a stimula turismului dinăuntrul granițelor țării, există și dezavantaje. În primul rând, impactul pe care l-ar avea finanțarea acestor tichete din bugetul de stat.
Voucherele de vacanță și impactul bugetar
Cu privire la această situație, Radu Oprea, senator din partea PSD, a declarat următoarele:
„Am discutat corect cu mediul de afaceri despre impactul bugetar foarte mare – 6 miliarde de lei, de neînchipuit astăzi pentru bugetul României, însă gândiți-vă că sunt 2,5 miliarde de euro de români în afara granițelor țării. Jumătate ar rămâne în România. Atunci nu am mai avea problema impactului bugetar. Împreună o să găsim soluții ca cei din Horeca să fie parte din proces, să ieftinească serviciile astfel încât tot mai mulți români să aibă acces la serviciile de turism”, într-o afirmație citată de platforma de știri antena3.ro.
Altfel spus, deși impactul bugetar ar fi unul considerabil, faptul că activitățile turistice s-ar desfășura în România ar ajuta la revitalizarea acestui sector al economiei. Nu ar fi suficient pentru ca pierderile financiare să fie neglijabile, însă.
Ce trebuie să știe privații despre vouchere
În cazul în care acest proiect va trece de camerele Parlamentului, în ciuda reticențelor pe care le întâmpină în momentul de față, el va intra în vigoare începând cu anul 2024. Trebuie însă menționat că proiectul va fi valabil pentru doar doi ani. Astfel, 2026 va marca sfârșitul acestei inițiative de stimulare a angajaților de la privat și a sectorului HoReCa.
Oficialii au din ce în ce mai mult în vedere un sistem de protecție socială pentru românii vulnerabili și pentru cei din sectorul privat. Spre exemplu, privații ar putea să primească și o indemnizație mai mare pentru creșterea copilului. Atât privitor la această indemnizație, cât și când vine vorba de voucherele de vacanță, angajatorul ar servi pur și simplu drept un intermediar între stat și salariat.
Este avută în vedere și ieftinirea serviciilor de către HoReCa, astfel încît angajații să se simtă doritori să-și petreacă vacanțele între granițele țării. În momentul de față, prețurile sunt considerate piperate de mulți români, în special în destinațiile turistice cele mai râvnite. Oficialii din Parlament caută o soluție pentru ca măsura luată în considerare să fie reciproc benefică angajaților de la privat și persoanelor din industria ospitalității, iar gaura bugetară să fie cât mai mică cu putință.