Potrivit Președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, propunerea legislativă care prevede acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din sectorul privat poate aduce beneficii bugetului statului român.
Conform calculelor prezentate de Alina Gorghiu, fiecare leu cheltuit prin intermediul voucherelor de vacanță poate aduce un venit suplimentar de 0,44 lei la PIB și 0,10 lei la bugetul de stat. De asemenea, fiecare cheltuială de 65.000 de lei în acest sens ar putea contribui la crearea unui nou loc de muncă.
Calculul realizat de Coaliția de guvernare
„Considerăm, noi, cei din PNL, împreună cu UDMR şi PSD, pentru că împreună am depus acest proiect, că toţi angajaţii din România trebuie să beneficieze de aceleaşi politici publice, indiferent de angajator. Restartăm cu acest proiect motorul economiei. Eu cred că sectorul transporturi, sectorul comerţ, sectorul turism vor fi încurajate de această măsură care va încuraja, în opinia noastră, şi noi contracte de muncă şi reducerea presiunii fiscale. Vreau să vă dau câteva cifre care înseamnă impactul biletelor de valoare, aceste vouchere de vacanţă.
Tichete de masă şi tichete cadou care arată un efect antrenant pe care ele îl au şi destul de ridicat. Este un studiu care ne arată că, la un leu cheltuit prin vouchere de vacanţă, înseamnă acest leu 0,44 lei suplimentar pentru PIB şi 0,10 lei venituri suplimentare la bugetul de stat şi că la fiecare 65.000 de lei cheltuiţi prin vouchere de vacanţă înseamnă un loc nou de muncă în economia naţională”, a declarat Alina Gorghiu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Piteşti.
4,2 milioane de români ar putea primi vouchere de vacanță
Alina Gorghiu a exprimat dorința ca proiectul de lege să fie votat favorabil de către Senat într-un timp foarte scurt. Conform propunerii legislative, aproximativ 4,2 milioane de angajați din sectorul privat ar putea beneficia de voucherele de vacanță.
Gorghiu a subliniat că adoptarea acestui proiect de lege ar elimina discrepanțele și discriminarea dintre angajații din sectorul public și cei din sectorul privat, fără ca angajatorii acestora din urmă să suporte eforturi financiare semnificative. Conform schemei propuse, angajatorii ar fi doar intermediari și ar fi obligați să trimită la Finanțe o listă cu angajații care ar urma să primească voucherele.
1.450 de lei pentru fiecare angajat
Propunerea legislativă de modificare și completare a Ordonanței de Urgență nr. 8/2009, care reglementează acordarea voucherelor de vacanță, vine cu o idee inedită: angajatorii din sectorul privat ar putea solicita vouchere de vacanță pentru angajații lor de la Finanțele Publice Județene, în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare angajat. Propunerea se află încă la începutul procesului legislativ și trebuie să treacă de dezbaterea și aprobarea Deputaților, urmată de semnarea Președintelui, pentru a fi pusă în aplicare. Potrivit termenelor propuse, legea ar urma să intre în vigoare începând cu luna ianuarie 2024.
Conform propunerii recent înregistrate la Senat, fiecare angajat din sectorul privat ar putea primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pe an, dar numai de la un singur angajator. Angajatul ar trebui să depună o declarație pe propria răspundere prin care își manifestă opțiunea de a primi voucherele pe contractul de muncă respectiv, informează RomâniaTV.