Actual

Vouchere de 500 de lei pentru elevi. Cum pot fi accesați acești bani

Tichete educationale tichetele educaționale sursa foto romaniatv.net
romaniatv.net

Dezvoltarea sistemului de învățământ și oferirea șansei la educație reprezintă lucruri extrem de importante, care ar trebui să fie pe primul loc pe lista de priorități. Există foarte mulți copii, mai ales din mediile rurale, care au venituri extrem de mici. Aceștia provin din familii defavorizate sau din grupuri vulnerabile.  În acest sens, Guvernul dorește să-i sprijine prin oferirea unor vouchere.

Copiii nu beneficiază de fondurile financiare, pentru a achiziționa cele necesare unui elev. Oficialii doresc să sprijine acești copii, pentru a le oferi o șansă la dezvoltare. Astfel, Guvernul oferă elevilor defavorizați vouchere de 500 de lei.

Vouchere de 500 de lei pentru elevi

Mulți elevi provin din familii cu venituri mici. Aceștia se confruntă cu dificultăți, din punct de vedere al achiziționării celor necesare. Astfel, Guvernul le oferă un ajutor pentru a avea o șansă la educație. Este vorba de oferirea unor vouchere de 500 de lei. Acestea sunt destinate cumpărării de rechizite și haine.

Peste 400.000 de copii provin din familii defavorizate cu venituri foarte mici. Pentru că aceștia merg la grădiniță sau la școală, urmează să primească voucherele de 500 de lei. Această inițiativă este susținută din fonduri europene. Timp de patru ani, elevii din medii defavorizate vor beneficia vouchere. Costurile totale ale proiectului se ridică la 120 de milioane de euro.

Ajutor pentru elevi

Peste 400.000 de copii care merg la școală sau la grădiniță vor beneficia de un ajutor de la stat. Procesul de oferire a unor vouchere de 500 de lei a fost anunțat la începutul unei ședințe de Guvern. Marcel Ciolacu a precizat că acest ajutor va fi legalizat prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență.

„Acordăm, prin Ordonanță de Urgență tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil dintr-o familie cu venituri mici, care merge la grădiniță și la școală, la cursuri primare și gimnaziale.” a anunțat Marcel Ciolacu, conform Observator .

Programul „Masa caldă”

Elevii vor avea parte de multe beneficii în acest an. În anumite unități de învățământ, programul „Masa caldă” va continua. Guvernul a aprobat continuarea programului „Masă caldă”. Este vorba de o inițiativă care oferă mese calde preșcolarilor și elevilor. Este un program pilot, de care vor beneficia 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

Pentru școlile care nu dispun de cantină, programul oferă servicii de catering sau pachete alimentare. În cazurile în care se pot pregăti mese calde, școlile vor primi anumite alimente pentru a le prepara masa celor mici. Acest program va avea un buget pentru anul 2023 de 195 de milioane de lei. Proiectul va fi finanțat din bugetul de stat.

„Plata produselor şi a serviciilor se face de către autorităţile locale, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de recepţie calitativă şi cantitativă aprobate de unitatea de învăţământ. Finanţarea programului se asigură de la bugetul de stat, cu sume defalcate din TVA, puse la dispoziţia UAT-urilor, conform OUG nr. 77/2023.”, au specificat reprezentanții Guvernul.