În contextul deficitului bugetar, Coaliția de guvernare are în vedere suspendarea voucherelor de vacanță, însă, în Camera inferioară a Parlamentului se află un proiect care prevede acordarea beneficiilor extra-salariale sub formă de tichete de vacanță și angajaților din mediul privat.
Valoarea acestora este de 1.450 de lei și se acordă ca bonus pentru bugetari, fie pentru a le răsplăti activitatea, fie pentru a dezvolta turismul românesc. Însă, trebuie menționat faptul că angajații pot primi o singură dată voucherele de vacanță chiar dacă prestează la mai mulți angajatori.
Angajații din privat pot primi vouchere de vacanță
În altă ordine de idei, guvernanții au venit cu propunerea de elimina complet acordarea tichetelor de vacanță sau să beneficieze doar angajații care nu câștigă mai mult de 5.000 de lei. O altă idee acceptată atât de PNL cât și de PSD constă în acordarea vocuherelor în extrasezon.
Pe de altă parte, o veste bună pentru angajații din România poate fi considerat faptul că voucherele de vacanță ar putea fi acordate și în sectorul privat, iar impactul bugetar să fie suportat în totalitate de stat, după cum se menționează și într-un proiect de lege, potrivit căruia tichetele de vacanță în valoare de 1.450 de lei ar trebui distribuite începând cu anul viitor.
Camera superioară a Parlamentului a adoptat în cursul sesiunii parlamentare o inițiativă prin care angajații din privat pot beneficia de tichetele de vacanță. În situația în care senatorii nu vor amenda legea respectivă, tichetele ar urma să se acorde din bugetul de stat începând cu ianuarie 2024 și până în decembrie 2026.
Inițiatorii sunt parlamentarii din fosta Coaliție de Guvernare, UMDR, PNL și PSD. În acest caz Camera inferioară a Parlamentului este for decizional iar deputații vor avea ultimul cuvânt.
Voucherele se acordă doat în baza contractului individual de muncă
De menționat este că doar angajații care lucrează în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de voucherele de vacanță, iar în situația în care lucrează pentru mai multe companii va primi o singură dată tichetele.
„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi, bugetari şi cei din sectorul privat, valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
De asemenea, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, se mai precizează în propunerea legislativă, potrivit România TV.