Parlamentul European a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.
Vot istoric azi, la Strasbourg. Republica Moldova, cu un pas în Uniunea Europeană
„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituţiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar între timp să-şi continue eforturile de integrare a acestei ţări pe piaţa unică a UE şi să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să îşi finalizeze rapid evaluarea şi să ofere Moldovei o asistenţă deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluţie.
Legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.
Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, și-a exprimat optimismul că raportul Comisiei Europene de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în UE, va fi gata înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie.
Rareș Bogdan a anunțat rapid știrea. „Zarurile au fost aruncate”
Europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan anunţă că a avut loc un vot istoric azi la Strasbourg, pentru că Republica Moldova este susţinută să obţină statut de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„ O rezoluție cât o revoluție pentru Republica Moldova. Un vot istoric azi la Strasbourg: Republica Moldova este susținută să obțină statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Demersurile în susținerea Rezoluției făcute de Delegația EPP România au presupus cel mai intens efort de negociere in materie de politică externă făcut pe căi parlamentare”.
Obiectivul Delegației EPP România, spune Rareş Bogdan, a fost ca „Moldova să obțină facilitați pentru comerț, ca produsele agricole, dar nu numai, să aibă acces, sa transmitem un semnal către investitori strategici. (…)
Zarurile au fost aruncate!”.
La rândul său, eurodeputatul USR Dragoş Tudorache, care este şi raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, a declarat că „mesajul politic cel mai important pe care cred eu că trebuie să-l dăm Republicii Moldova este că ei sunt cetăţenii Europei Unite şi noi, de aici, din Parlamentul European, recunoaştem perspectiva de a deveni cetăţeni ai UE. Ne aflăm într-un moment istoric, care va avea urmări istorice”.
Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu a declarat că “doar în Uniune, Republica Moldova va avea garantată siguranța de care are nevoie și șansa la dezvoltare”.
De asemenea, Uniunea Europeană va acorda o sumă suplimentară de 52 de milioane euro pentru Republica Moldova, destinată promovării rezilienţei, redresării şi reformelor pe termen lung ale acestei ţări.
Discursul lui Traian Băsescu în Parlamentul European
Și europarlamentarul PMP Traian Băsescu a avut azi o intervenție în Parlamentul European, unde a vorbit despre situația în care se află Republica Moldova. Fostul președinte al României a menționat încă de la începutul discursului că locul Moldovei este în Uniunea Europeană. El a susținut susține că Republica Moldova a demonstrat deja că are aceleași valori și principii ca statele membre ale Uniunii Europene, ba chiar mai mult.
”Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Răspunsul impecabil dat de Chișinău în contextul crizei din Ucraina, inclusiv în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni, este o dovadă clară a faptului că împărtășim aceleași valori și principii.
Republica Moldova a demonstrat prin atitudine şi acţiune că este un stat mai european chiar decât unele dintre statele membre sau candidate.
Statutul de „stat partener” nu dă nici un fel de certitudine asupra viitorului acestei ţări ca stat şi nu poate da certitudini pentru viitor nici cetăţenilor țării.
Strivită cu tot cu cetăţenii săi între interesele a două blocuri gigantice, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, mica republică pro-europeană, are la frontiera de Est Armata Rusă, iar la frontiera de Vest o Uniune Europeană care ezită să-i acorde statutul de „ţară candidată”.
Trebuie să înceteze politica concesiilor făcute Rusiei pe seama şi în detrimentul statelor din Estul Europei. La ce au dus concesiile repetate făcute Moscovei în ultimii 30 de ani?
La o Rusie agresivă care a invadat neprovocat Ucraina şi a declanşat un război şi un dezastru umanitar ce ameninţă pacea şi stabilitatea Europei şi a lumii.
De aceea, cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de „ţară candidată pentru aderare la UE”, în conformitate cu art.49 din Tratatul Uniunii Europene.
Va multumesc”, este declarația susținută de Traian Băsescu.