Vot în unanimitate. Tratament plătit pe viață pentru răniții de la Colecti.
Miercuri, 14 octombrie, plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.
Victimele tragediei de la Colectiv vor beneficia pe toată durata vieții de decontarea cheltuielilor pentru tratamente, atât în țară, cât și în străinătate, în clinici de stat sau private. La dezbaterile din plen asupra proiectului, deputatul USR, Dumitru Ungureanu, a atras atenția că România este în continuare incapabilă să trateze în același timp un număr mare de persoane care au suferit arsuri grave.
„Marea provocare pe care o avem ca stat la această oră este aceea de a avea grijă și de alți mari arşi, nu doar de cei care au trecut prin tragedia de la Colectiv. România, la această oră, are o secție renovată de mari arşi la Iași, dar care nu are încă toate dotările necesare pentru a face față unei tragedii mult mai mici decât cea de la Colectiv”, a declarat Dumitru Ungurean, conform RRA.
Pe 30 octombrie se împlinesc cinci ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 64 de tineri și-au pierdut viața. Până în prezent, niciun inculpat din dosarul care trebuie să stabilească vinovații pentru producerea acestei tragedii nu a primit o sentință definitivă de la instanță.
Proiect adoptat cu 220 de voturi „pentru”
Camera Deputaţilor a votat, astăzi, în unanimitate, ca for decizional, un document care prevede asigurarea banilor de la Ministerul Sănătății și care modifică o ordonanță de urgență ce asigura aceste decontări doar pentru perioada 2015-2020.
„Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime.
Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în proiect.
Proiectul a fost adoptat în unanimitate, cu 220 voturi „pentru”.