Social

Vom contribui mai mult la Pilonul II de pensii. Ce se întâmplă cu pensia de stat

Recalcularea pensiilor Poșta Pilonul II de pensii
sursa foto arhiva companiei

Peste 8 milioane de români care sunt contribuabili la Pilonul II de pensii private primesc o veste bună în urma unor ajustări efectuate la contribuțiile salariaților.

Începând din acest an, angajații vor contribui cu 1% în plus la Pilonul II de pensii. Aducând astfel contribuția totală la 4,75% din salariu.

Mai mulți bani la Pilonul II

O consecință a creșterii sumei alocată Pilonului II de pensii este o contribuție mai mică către pensia de stat. Mai precis, 20,25% din salariu se direcționează către pensia de stat. Astfel încât cele două contribuții ajung la un total de 25% din salariul brut.

Anul 2024 a adus modificări semnificative Pilonului II de pensii. S-a înregistrat o creștere a valorii contribuției de la 3,75% la 4,75%. Contribuția pentru pensia privată Pilonul II este inclusă în contribuția de asigurări sociale (CAS), fiind datorată sistemului public de pensii.

La sfârșitul lunii septembrie a anului precedent, piața pensiilor private din România a atins un total de active de 121,55 miliarde de lei. Conform unui raport transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În plus, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat în țara noastră a fost de 117,17 miliarde de lei la finele lunii septembrie 2023. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 32% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. S-a marcat astfel un maxim istoric.

„Piața pensiilor private din România a ajuns, la finalul lunii septembrie 2023, la active totale de 121,55 miliarde de lei, în creștere cu 21,5% comparativ cu sfârșitul anului precedent și cu 32% raportat la luna septembrie 2022.

Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de peste 8% la finalul lunii septembrie 2023, marcând o evoluție pozitivă de-a lungul ultimilor ani. În al treilea trimestru al anului 2023, volatilitatea activelor unitare nete ale fondurilor de pensii private a fost una moderată, fără șocuri pe termen scurt”, este mesajul transmis de reprezentanții ASF.

Cum vor arăta contribuțiile

Pentru a ilustra schimbarea, luăm exemplul unui salariat cu un salariu brut de 5.000 de lei. Inițial, acesta contribuia cu 3,75% la Pilonul II de pensii, generând o contribuție lunară de 187,5 lei. Pe parcursul unui an, aceasta totaliza 2,250 de lei.

În urma modificării, un angajat va contribui acum cu 4,75%, adăugând în plus 600 de lei pe parcursul unui an la același salariu brut. Astfel, la finalul anului, suma totală contribuită ajunge la 2.850 de lei.

Peste 8 milioane de angajați din țară contribuie la Pilonul II de pensii conform legii în vigoare, având posibilitatea de a accesa fondurile doar la momentul pensionării.

De asemenea, informațiile privind suma acumulată în Pilonul II de pensii pot fi verificate pe platforma administratorului. Pentru a identifica administratorul, angajații pot verifica această informație pe site-ul ASF, conform antena3.ro.