International

Volodimir Zelenski promite compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea

Zelenski

Zilnic, președintele Volodimir Zelenski apare cu câte o declarație. Așa și-a obișnuit cetățenii, fanii, compatrioții.

Volodimir Zelenski promite compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea

Într-o nouă alocuțiune, președintele Ucrainei a făcut câteva promisiuni, printre care și una referitoare la peninsula Crimeea. Astfel, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria.Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră”, a declarat Zelenski.

De acestă dată, preşedintele a făcut apel la cetăţenii Ucrainei să păstreze legătura cu părţile ţării ocupate de Rusia, cum ar fi Doneţk sau regiunea Harkov. El a spus că aceste zone vor fi eliberate din nou, scrie cotidianul.

Spuneţi-le că armata ucraineană va veni cu siguranţă! În est, în Donbass, armata se află sub presiune. Aceasta are nevoie urgentă de artilerie modernă din partea partenerilor săi străini”, a ținut să sublinieze Zelenski.

Cum a anexat Putin peninsula Crimeea

Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, când fostul prim-adjunct al comandantului adjunct al marinei ucrainene Serghei Eliseev a demisionat și s-a alăturat Moscovei.

Regiunea nu a opus rezistență soldaților ruși, în uniforme nemarcate care au preluat controlul asupra navelor și bazelor militare ale Kievului din peninsulă. Aproape toate forțele ucrainene din Crimeea s-au predat, iar o lună mai târziu, Rusia a confiscat și a anexat întregul teritoriu.

Vladimir Putin a desfășurat trupe în peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a decis să o ia cu forța, încălcând primul principiu al dreptului internațional. Conform reglementărilor, țările nu pot dobândi teritorii sau schimba frontierele prin forță.

Președintele rus a justificat invazia afirmând că Crimeea era formată în majoritate din etnici ruși.

La vremea respectivă, reacția Statelor Unite, conduse de Barack Obama și a Occidentului a fost mult prea slabă, fapt ce l-a încurajat pe Putin să escaladeze conflictul, în estul Ucrainei.