International

Volodimir Zelenski critică declarațiile făcute de președintele brazilian! „Sunt niște declarații care nu aduc deloc pace”

apropiatii-zelenski-acuzati-coruptie
Sursa foto Radio Free Europe

Declarația președintelui ucrainean a fost făcută duminică, într-un interviu acordat CNN în palatul prezidențial din Kiev. Acesta a ținut să își exprime părerea public despre omologul lui din Brazilia.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, declarase în trecut că nu a auzit nici de la Zelenski, nici de la președintele rus, Vladimir Putin, „ideea de a dori să oprească războiul și să negocieze”.

„Mi se pare că președintele Lula este o persoană cu experiență. Dar eu nu îl înțeleg foarte bine. Sunt niște declarații care nu aduc deloc pace”, a comentat Zelenski. „De ce trebuie să fie el (Lula) de acord cu poveștile lui Putin, care nu se deosebește cu nimic de un colonizator? El (Putin) minte în mod constant, manipulează în mod constant, dezinformează în mod constant oamenii. El ne ucide copiii și ne violează femeile”, a adăugat Zelenski, fără să își ascundă iritarea.

Summitul pentru pace

Toate acestea în timp ce delegații din diferite țări și organizații care au participat la summitul pentru pace din Ucraina de la Jeddah, Arabia Saudită, au convenit să continue să colaboreze pentru „realizarea unei păci durabile în regiune”, a anunțat duminică presa saudită de stat, dar nu au fost dezvăluite evoluții specifice, scrie CNN.

„Participanții au convenit asupra importanței continuării consultărilor internaționale și a schimbului de opinii pentru a construi un teren comun care să deschidă calea spre pace. De asemenea, ei au subliniat importanța de a beneficia de opiniile și sugestiile pozitive făcute în timpul acestei întâlniri”, potrivit unui comunicat al Agenției de presă saudite.
În declarațiile de duminică, șeful biroului prezidențial al Ucrainei a calificat discuțiile drept „productive” și „extrem de oneste și deschise”, în timp ce ministrul adjunct de externe al Rusiei a respins discuțiile ca fiind „condamnate” să împiedice evoluții semnificative.

Întâlnirile – la care nu au participat reprezentanți ai Rusiei – au fost văzute mai ales ca un mijloc de stabilire a unor cadre viitoare. De asemenea, au fost considerate ca un loc în care se putea obține sprijin pentru propunerile de pace ale Kievului dincolo de principalii săi susținători occidentali, precum Statele Unite și Regatul Unit: Reuniunile au inclus reprezentanți ai țărilor în curs de dezvoltare și ai puterilor mondiale care au încercat să proiecteze diferite grade de neutralitate în conflict, precum China și India.

Ucraina și Rusia rămân angajate în mod public față de condițiile prealabile pentru negocieri directe pe care cealaltă parte le consideră inacceptabile.