Oficialii ruși au amplasat la Moscova panouri digitale cu instrucțiuni despre cum să alcătuiești un „kit de supraviețuire” în caz de atac. Agenția de știri „Alert Moscow” de pe Telegram a postat inițial, duminică, 26 martie, pe rețelele de socializare, un videoclip cu un panou electronic care îi instruiește pe localnici cum să alcătuiască un kit de supraviețuire.
Rezidenții din apropierea Parcului Gorki din Moscova au fost citați ca declarând că filmul de pe panoul publicitar oferă instrucțiuni despre ce trebuie să facă „în cazul unor atacuri chimice și nucleare”.
Se pregătește Rusia să fie atacată?
Expresiile „atac nuclear” sau „atac chimic” nu sunt menționate în instrucțiunile de pe panoul afișat de agenția de știri și nu este evident dacă există mai multe informații decât cele publicate de „Alert Moscow” sau dacă moscoviții se referă la alte panouri publicitare.
Modernizarea adăposturilor antiaeriene din întreaga Rusie ar fi fost ordonată de Kremlin, potrivit unor surse de la acea vreme. Potrivit unor actuali și foști oficiali ruși, Kremlinul a ordonat inspecții și reparații ale adăposturilor și buncărelor în februarie, din cauza îngrijorărilor tot mai mari că națiunea ar putea fi ținta unor lovituri în timpul conflictului cu Ucraina.
Înainte de invazia totală a Ucrainei în februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin și-a intensificat retorica nucleară și a declarat că a cucerit patru teritorii ucrainene controlate parțial. Nimeni nu a amenințat oficial Rusia cu arme nucleare. Cel mai recent, a făcut afirmații eronate potrivit cărora livrarea programată de rachete cu uraniu sărăcit către forțele ucrainene va duce la o „escaladare majoră” a conflictului. Conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, uraniul sărăcit este „considerabil mai puțin radioactiv decât uraniul natural”.
Rușii primesc instrucțiuni
Reclama de pe panoul publicitar oferă instrucțiuni pas cu pas pentru alcătuirea unui pachet de supraviețuire sau a unui bagaj de urgență.
„Conținutul unei truse de supraviețuire: o trusă de prim-ajutor, o lanternă de mână sau de cap și provizii de baterii, chibrituri de vânătoare, alcool uscat, benzină, telefon mobil, radio și provizii de baterii, cuțit utilitar, trusă de reparații (fire și ace, provizii de hrană și apă ( pentru minimum trei zile), veselă de unică folosință, produse de igienă personală și lenjerie de schimb”, se arată în mesaj.
Pentru mai multe informații, panoul publicitar îi îndrumă pe spectatori către site-ul web al ministerului.
Ministerul, într-o declarație care confirmă legitimitatea videoclipului, a fost citat de sursa de știri moscovită msk1.ru. Guvernul a refuzat să intre în detalii cu privire la motivul pentru care a fost postat, scrie Adevărul.