Lifestyle

Vladimir Putin, omagiu lui Dostoievski. Vizită la casa marelui scriitor

Vladimir Putin, omagiu lui Dostoievski. Vizită la casa marelui scriitor

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a vizitat miercuri casa-muzeu a lui Feodor Mihailovici Dostoievski, care a fost redeschisă cu prilejul bicentenarului naşterii marelui scriitor rus, relatează EFE.

În cadrul vizitei sale, în care a fost însoţit de ministrul Culturii, Olga Liubimova, Vladimir Putin s-a familiarizat cu expoziţia istorică şi literară dedicată vieţii şi operei lui Fiodor Mihailovici Dostoievski.

Colecţia muzeului, renovat recent, este împărţită în trei tematici principale: copilăria petrecută la Moscova, destinul literar al scriitorului şi impactul său asupra cititorilor.

 

Foto: Kremlin

 

Olga Liubimova i-a prezentat expoziţia preşedintelui rus, care s-a plimbat prin diferitele săli ale muzeului, în care sunt expuse busturi, obiecte de mobilier, fotografii şi exemplare ale cărţilor lui F. M. Dostoievski.

La încheierea vizitei sale, Putin a scris câteva cuvinte în caietul cu dedicaţii pe care muzeul îl pune la dispoziţia vizitatorilor.

Casa lui Dostoievski din Moscova se afla în aripa de nord a vechiului spital Mariinsky pentru săraci, unde scriitorul şi-a petrecut copilăria, între 1823 şi 1837.

Primul roman, în 1846

Dostoievski s-a născut în Moscova și a făcut cunoștință cu literatura de la o vârstă fragedă, prin intermediul basmelor și legendelor scrise de autori ruși și străini. Și-a pierdut mama în 1837, când avea numai 15 ani, și a intrat la Institutul de Inginerie Militară Nikolaiev din Sankt Petersburg la insistențele unui tată autoritar. După absolvire, a lucrat ca inginer proiectant, dar obișnuia să traducă cărți pentru a-și suplimenta fondurile. În 1846 are un succes uriaș cu primul său roman, Oameni sărmani, și se face remarcat de criticul și filozoful Vissarion Belinski.

Casa-muzeu a ocupat iniţial primul etaj, dar în 2019, în perspectiva sărbătoririi a 200 de ani de la naşterea marelui scriitor, întreaga colecţie a fost mutată la Muzeul de Stat al Istoriei Literaturii Ruse, numit după marele lexicograf rus Vladimir Dahl.

Ministrul Culturii i-a explicat lui Vladimir Putin că la redeschiderea muzeului s-a decis ca cel de-al treilea etaj să fie dedicat conferinţelor, discursurilor şi reuniunilor, exprimându-şi dorinţa ca preşedintele rus să participe la acest tip de evenimente. „Cu multă plăcere”, i-a răspuns Vladimir Putin.