Președintele Vladimir Putin a declarat marți seara târziu că economia rusă a avut o performanță mai bună decât se aștepta, după ce premierul Mihail Mișușin i-a raportat faptul că majorarea produsului intern brut și inflația au fost surprinzător de pozitive.
Creșterea PIB-ului ar putea depăși 2% în acest an, iar inflația prețurilor de consum ar putea să nu depășească 5% în termeni anuali, i-a spus Mișustin lui Putin în cadrul unei întâlniri la Kremlin. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia rusă să crească cu 0,7% în acest an.
Economia Rusiei, pe o scară ascendentă
„Rezultatele noastre, cel puțin deocamdată, să spunem, cu prudență, sunt mai bune decât se așteptau anterior, mai bune decât se preconiza”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri de pe site-ul Kremlinului.
Analiștii chestionați de Reuters la sfârșitul lunii iunie estimau o creștere a PIB-ului de 1,2% și o inflație de 5,7% în 2023.
Economia Rusiei s-a contractat cu 2,1% în 2022 și a fost supusă unei presiuni deosebite în primăvara anului trecut, când aliații de la Kiev au impus sancțiuni radicale împotriva Moscovei din cauza campaniei sale militare din Ucraina.
Tehnocrații ruși au ajutat la compensarea unei părți din lovitură prin repunerea în funcțiune a economiei și propulsarea acesteia cu bani, ministerul de finanțe afirmând anterior despre cheltuielile publice că au fost cu 26,5% mai mari față de anul trecut în primele cinci luni ale anului.
Marți, Mișușin i-a spus lui Putin că are încredere că, dacă nu vor exista circumstanțe de forță majoră, economia va avea performanțe bune în acest an.
„În pofida tuturor piedicilor puse țării noastre…”
„Dragă Vladimir Vladimirovici (Putin), economia țării continuă să se redreseze cu încredere, în pofida sancțiunilor, în pofida tuturor piedicilor puse țării noastre”, a spus Mișușin.
Cu toate acestea, efectul sancțiunilor a fost dureros, piețele financiare occidentale și multe piețe de export pentru companiile și produsele de bază rusești fiind închise.
Veniturile cruciale din petrol și gaze în perioada ianuarie-mai a acestui an au fost aproape la jumătate față de cele de acum un an în perioada corespunzătoare, fiind puse pe seama prețurilor mai mici pentru țițeiul din Urali și a volumelor mai mici de export de gaze naturale.
Ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat în repetate rânduri că deficitul bugetar al Rusiei din acest an nu va depăși 2% din PIB, deși majoritatea analiștilor nu sunt de acord. Fondul Monetar Internațional se numără printre cei care se așteaptă ca Rusia să înregistreze un deficit bugetar mult mai mare în acest an, conform reuters.com.
Sancțiunile occidentale
Occidentul a impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, acestea fiind inclusiv individuale sau vizând sectorul economic sau diplomatic. Măsurile au fost în așa fel concepute încât să slăbească economia Rusiei, întrucât statul era lipsi de tehnologii și piețe critice. Reducând, astfel, capacitatea de a continua războiul din Ucraina.
Încă din anul 2014, Uniunea Europeană a impus în mod progresiv Rusiei sancțiuni din cauza anexării ilegale a Crimeei, izbucnirii războiului din Ucraina și anexării ilegale a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojia și Herson, regiuni ce aparțineau de drept Ucrainei,
Occidentul a impus măsuri restrictive și altor state, parteneri ai Rusiei, precum Belarus și Iran.