După o amplă anchetă realizată de săptămânalul rus Sobesednik, redactorul-şef al publicaţiei, Oleg Roldughin, a vorbit despre buncărele lui Vladimir Putin la televiziunea independentă Dojdi.
Buncărele lui Putin se întind de la Moscova până în Munții Urali
Investigația a scos la iveală faptul că rețeaua de buncăre secrete ale liderului de la Kremlin se întinde de la Moscova până în Munţii Ural. Și nu se va opri aici, noi adăposturi subterane fiind în continuare construite în Rusia, susține Ukrainska Pravda şi Rbc.ua, citate de Agerpres.
„Încă în perioada sovietică erau construite buncăre pentru înalţii funcţionari de stat, dar construcţia lor s-a intensificat în ultimul timp. Ştim cu certitudine că există buncăre la Moscova, în Ural şi în regiunea Volgăi. Puțin dispune de două sisteme de buncăre: unele înregistrate şi altele neînregistrate”, a spus Oleg Roldughin.
De buncăre se ocupă Direcţia generală pentru programe speciale, un organism de securitate oficial subordonat direct preşedintelui rus. De altfel sursele spun că șeful acestei instituții, Aleksandr Lineţ, ar fi primit de la Putin acum doi ani un dar prețios: un apartament de 176,7 m.p. în imobilul în care se află Direcţia pentru administrarea patrimoniului preşedinţiei ruse din centrul Moscovei.
Tunelurile din Moscova coboară până la 200 de metri sub pământ
Pe de altă parte, ancheta a scos la suprafață faptul că aceeași muncitori care lucrează la construirea buncărelor oficiale şi a tunelurilor pe sub palatul lui Putin de la Ghelendjik, ridică și adăposturi private pentru liderul de la Kremlin. Despre care se spune că sunt net superioare celor care pot fi identificate prin acte oficiale.
Cât privește tunelurile din Moscova, acestea, spun sursele, coboară până la 200 de metri sub pământ. Potrivit jurnaliștilor, doar modernizarea a trei ascensoare a buncărelor din Moscova a costat aproximativ 55 milioane de ruble, adică aproape 902.000 dolari. „Numeroase buncăre sunt legate unele de altele prin tuneluri lungi de mai multe zeci de kilometri”, a mai spus Roldughin, care explică unde se află buncărele lui Putin.
Unde sunt amplasate tunurile
Potrivit informațiilor furnizate de jurnaliști, sistemul Metro-2 leagă clădirile guvernamentale din Moscova, mai ales Kremlinul de buncărele Capitalei, dar și orașele Balaşiha, Cehov şi Kaluga. De asemenea, s-a descoperit una din intrările secrete ale unui tunel în apropiere de bulevardul Miciurinski din Moscova.
De asemenea, există zeci de instalații în capitala Federaţiei Ruse, în Aleea Lucinikov aproape de Piaţa Lubianka, adresa sediului şi a închisorii FSB, Aleea Krestovozdvijenski, în apropierea Ministerului Apărării şi Taganka, aproape de buncărul lui Stalin.
Oraș subteran
S-a descoperit și că există un oraș subteran, care e legat de Kremlin prin tuneluri în jurul fostului teren viran numit Ramenki-43. Precum și alte adăposturi subterane sub palatul lui Putin din oraşul Ghelendjik, pe ţărmul Mării Negre. Alt buncăr se crede că există în orașul Mejgorie, ce se află ascuns în Ural. Mejgorie ar fi apărut după ce au fost unite două orăşele militare, Beloreţk-15 şi Beloreţk-16, situate la 20 km unul de altul.
Totul este ținut sub control în acel loc unde locuiesc aproximativ 15.000 de persoane, care nu au voie să intre în oraș decât cu permise speciale. De asemenea, în acest moment se crede că s-au intensificat lucrările la muntele Iamantau.