International

Vladimir Putin, negocieri cu Donald Trump. Ce se va întâmpla cu viitorul Ucrainei

agenții lui vladimir putin - sursă foto: pardafas.com
sursă foto: pardafas.com

Președintele rus Vladimir Putin așteaptă alegerile americane din 2024. În speranța de a negocia cu Donald Trump viitorul războiului din Ucraina. Fără implicarea vreunei țări europene, potrivit președintelui ceh Petr Pavel. În același timp, Finlanda, a cărei apartenență la NATO a fost puternic criticată de Moscova, a acordat armatei americane acces nelimitat. Pentru a putea accesa instalațiile militare din apropierea frontierei ruso-finlandeze.

„Președintele Putin a spus clar că nu poate fi vorba de discuții de pace înainte de rezultatul alegerilor din SUA. Prin urmare, el a precizat că, pentru el, singurul partener pentru eventuale negocieri este reprezentat de Statele Unite și niciuna dintre marile țări europene”, a declarat Petr Pavel într-un interviu.

Vladimir Putin, negocieri cu Donald Trump

Petr Pavel a avertizat că, dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, Putin ar putea încerca să negocieze cu el. Indiferent de ceea ce crede Ucraina sau restul Europei. Potrivit președintelui ceh, astfel de negocieri între Putin și Trump ar putea duce la „un fel de compromis care, teoretic, ar readuce Rusia la statutul de actor-cheie. Iar ceilalți vor trebui să trăiască cu el într-un fel sau altul”.

Petr Pavel a fost președinte al Comitetului militar al NATO din 2015 până în 2018 înainte de a deveni președinte al Republicii Cehe în ianuarie 2023. Acesta este un susținător puternic al Ucrainei. Dar pare destul de sceptic în ceea ce privește progresul războiului în curs de desfășurare al Rusiei în această țară. Afirmând că lumea va trebui să se confrunte în curând cu „o nouă situație”.

„Avem mult de lucru, pentru că modul în care evoluează conflictul din Ucraina arată că este foarte probabil ca anul viitor să asistăm la evoluții semnificative. Și totul indică în acest moment că nu va fi în cel mai bun sens al cuvântului, așa cum ne-am dori să fie”, a declarat președintele ceh în timpul interviului.

Alegerile prezidențiale din SUA

Comentariile Petr Pavel au fost un ecou. Al unei declarații făcute la începutul acestei luni de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Care se aștepta la „vești proaste” pe frontul ucrainean. La rândul său, Donald Trump a declarat că, dacă va fi reales, va rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore. Analiștii de la Bruxelles sunt de părere că o victorie a lui Donald Trump va slăbi cel mai probabil poziția Ucrainei. și ar trebui să fie privită ca un semnal de alarmă. Pentru ca Europa să-și consolideze autonomia strategică în materie de apărare.

Din punct de vedere politic, politicienii europeni nu au un canal de comunicare deschis cu Trump. În mod tradițional, democrații americani s-au aliniat cu liberalii și centrul-stânga din UE. Iar republicanii americani cu centrul-dreapta din UE (Partidul Popular European/Democrații Europeni). Cu toate acestea, cu Trump la cârmă, republicanii americani nu mai au la bord aliații lor din PPE. Sub conducerea actuală a PPE, toate relațiile cu republicanii au fost înghețate. Această izolare include Uniunea Democrată Internațională (UDI). Care promovează politici conservatoare în întreaga lume. Și care îl susține pe Donald Trump, a declarat recent o sursă de rang înalt din cadrul PPE, conform Euractiv.