Președintele Vladimir Putin a folosit prilejul unei vizite în Extremul Orient Rus și a punctat, într-o declaraţie, ceea ce el a numit „rezultatele nule ale intervenției Statelor Unite și NATO în Afganistan”, ca parte a unei competiții în care se simte permanent Rusia, în primul rând, cu Statele Unite.
Rusia continuă să manifeste un interes viu pentru evoluțiile din Afganistan, după cum explică Alexandr Beleavski.
Președintele Vladimir Putin a declarat azi că intervenția americană şi NATO în Afganistan a avut rezultate nule şi a dus doar la tragedii şi pierderi de vieți omenești, demonstrând că unui popor nu i se pot impune dinafară modele politice, ignorând specificul acestuia, potrivit RRA.
Vladimir Putin: 20 de ani! 20 de ani trupele americane au fost prezente pe acest teritoriu și 20 de ani au încercat, dacă pot spune așa fără să supăr pe nimeni, să îi civilizeze pe oamenii care trăiesc acolo, dar în realitate, să implementeze propriile norme și standarde de viață în sensul cel mai larg al cuvântului, inclusiv în organizarea politică a societății. Rezultatul? Numai tragedii și numai pierderi de vieți, atât pentru cei care au făcut-o pentru Statele Unite, cât și, cu atât mai mult, pentru oamenii care trăiesc pe teritoriul Afganistanului. Rezultatul este zero, ca să nu spun negativ.
Liderul rus a subliniat cu unui popor nu i se se poate impune nimic din afară, iar dacă cineva dorește să îl ajute, trebuie să îi respecte istoria, cultura, filozofia și tradițiile şi să o facă civilizat, cu atenție și răbdare.
Vladimir Putin a făcut aceaste comentarii la Vladivostok, la o întâlnire cu un grup de elevi, cu ocazia deschiderii anului de învățământ.
În Afganistan, Rusia susține în continuare înființarea unui guvern cu caracter general național veritabil. În acest scop, ea speră să se înțeleagă și cu partenerii săi de dialog.
Viceministrul de externe, Mihail Morgulov, a declarat pentru RIA Novosti că cei patru membri ai aşa-numitei „troici lărgite” pentru Afganistan, Statele Unite, Rusia, China și Pakistanul intenționează să organizeze o reuniune la Kabul, după stabilizarea situației, prima condiție fiind redeschiderea aeroportului din capitala afgană pentru cursele civile.
Talibanii au anunțat aceasta pentru mijlocul lunii. În ultimele luni, „troica lărgită” a avut mai multe runde de negocieri cu Biroul politic al mișcării taliban.
De asemenea, Rusia, China și Pakistanul și-au menținut ambasadele la Kabul. Rusia, totodată, nu se grăbeşte să radieze mișcarea taliban de pe lista organizațiilor teroriste, nici să recunoască noile autorități de la Kabul.
Mihail Morgulov a declarat că Rusia îşi va preciza poziția după formarea noului guvern afgan, în care să fie reprezentate toate forțele politice, inclusiv minoritățile etnice.
De asemenea, Moscova speră ca lansarea dialogului inclusiv interafgan va detensiona situația din provincia Panjshir, o zonă montană greu accesibilă, unde se află liderii care nu recunosc că regimul taliban, astfel încât ea să nu se transforme într-un război civil