Vladimir Putin a spus că, dacă nu se vor lua măsuri precaute, situația la nivel internațional se poate dezvolta imprevizibil și incontrolabil. Cu privire la companiile de social media, Președintele Rusie a declarat că aceștia contolează societatea în mod grosolan și nu mai sunt doar giganți economici, ci concurează cu statele. Putin a atras atenția la pericolul globalizării, care în timp ce mulți oameni din clasa de mijloc riscă să rămână fără locuri de muncă, marile companii multinaționale au o creștere uriasă a profitului.
Liderii mondiali se vor întâlni în mediul online, timp de o săptămână, pentru a discuta probleme de actualitate, tema Forumului Economic Mondial fiind de data aceasta „Anul crucial pentru reconstruirea încrederii”.
În anul 2009 a fost ultima apariție a lui Vladimir Putin la Forumul Economic Mondial. Președintele Rusiei, în cadrul discursului său a abordat diverse teme, tensiunile geopolitice, sancțiunile și inegalitatea economică, puterea crescândă a giganților tehnologici și multe altele.
Vladimir Putin, despre tensiuni globale
Vladimir Putin a făcut o comparație cu criza din 1930, când eșecul soluționării problemelor internaționale a declanșat al doilea război mondial.
„Avem toate motivele să credem că există riscuri de escaladare a contradicțiilor. Aceste tendințe se pot manifesta în aproape toate domeniile”.
„Situația se poate dezvolta imprevizibil și incontrolabil dacă, bineînțeles, nu se face nimic pentru a preveni acest lucru. Mai mult decât atât, poate apărea un colaps în dezvoltarea globală, care este marcată de o luptă a tuturor împotriva tuturor”.
„Un conflict global, intens este în principiu, imposibil acum, sper. Ar însemna sfârșitul civilizației”, a spus președintele rus.
Vladimir Putin, despre populism
„Asistăm la o criză a modelelor și a instrumentelor anterioare de dezvoltare economică, la o stratificare socială sporită, atât la nivel global, cât și la nivelul anumitor țări. Acest lucru determină o polarizare accentuată a opiniilor publice și provoacă creșterea populismului, a radicalismului de dreapta și de stânga, precum și a altor fenomene extreme”.
„Toate acestea afectează în mod inevitabil natura relațiilor internaționale [și] nu le conferă stabilitate și predictibilitate. Instituțiile internaționale slăbesc, conflictele regionale se înmulțesc și securitatea globală se deteriorează”.
„Problemele sociale și economice interne nerezolvate și în creștere pot determina căutarea cuiva pe care să se dea vina pentru toate necazurile, spre distragerea iritării și a nemulțumirii cetățenilor”, a declarat Vladimir Putin.
Vladimir Putin, despre inegalitate
„Amplificarea problemelor economice și inegalitatea divizează societatea, dând naștere intoleranței sociale, rasiale și naționale. Aceste tensiuni izbucnesc chiar și în țările cu instituții civile și democratice aparent bine stabilite”.
„Este dificil să nu observăm transformările fundamentale apărute în economia globală, în politică, în viață socială și în tehnologie. Pandemia de coronavirus a exacerbat problemele și dezechilibrele acumulate deja în lume”.
„Globalizarea a dus la o creștere semnificativă a profiturilor marilor companii multinaționale și, mai presus de toate, americane și europene”.
„Cine a intrat în posesia câștigurilor? Răspunsul este, evident, 1% din populație. Și ce s-a întâmplat cu viețile celorlalți oameni? În ultimii 30 de ani, veniturile reale a mai mult de jumătate din cetățenii mai multor țări dezvoltate au stagnat, în timp ce costul educației și al serviciilor de sănătate a crescut. Milioane de oameni, chiar și în țările bogate, nu mai au perspectiva creșterii veniturilor lor”, a afirmat președintele Rusiei.
Vladimir Putin, despre rețelele de socializare
„Se vorbește mult despre acest lucru acum, mai ales în legătură cu evenimentele care au avut loc în Statele Unite în timpul campaniei electorale. Aceștia nu mai sunt doar giganți economici, ci în unele sfere ei concurează deja, de facto, cu statele”.
„Unde este linia de demarcație între o afacere de succes la nivel mondial, cu servicii populare și încercarea de a controla societatea în mod grosolan și după bunul plac, de a înlocui instituțiile democratice legitime [și] de a restricționa dreptul natural al persoanei de a decide cum să trăiască, ce să aleagă și ce puncte de vedere să exprime liber?”, a mărturisit șeful statului rus.
Vladimir Putin, despre redresarea economică
„Este absolut clar că lumea nu poate urma calea construirii unei economii care să funcționeze pentru un milion de oameni și nici pentru «miliardul de aur»” [termen post-sovietic, care se referă la țările occidentale dezvoltate și se bazează pe ideea progresului și bunăstării unui număr mic de oameni de pe planetă, deoarece resursele naturale ale Pământului ar fi, pasămite, limitate].
„Având în vedere limitările menționate ale politicii macroeconomice, în continuare, dezvoltarea economiei se va baza mai mult pe stimulente fiscale, rolul cheie fiind jucat de bugetele de stat și băncile centrale”.
„Fără acțiuni eficiente din partea statului, mulți oameni din clasa de mijloc, care reprezintă fundamentul oricărei societăți moderne, riscă să rămână fără locuri de muncă”.
„Dacă acum 20-30 de ani problema ar fi putut fi rezolvată prin stimularea politicilor macroeconomice [… astăzi], practic, aceste mecanisme s-au epuizat”.
„În primul rând, oamenii ar trebui să aibă un mediu confortabil de trai. În al doilea rând, ar trebui să fie încrezători că vor avea un loc de muncă care le va aduce un venit în continuă creștere. În al treilea rând, oamenii ar trebui să fie încrezători că vor primi asistență medicală de înaltă calitate și eficientă, atunci când este necesar. În al patrulea rând, copiii ar trebui să poată primi o educație decentă, indiferent de venitul familiei lor”, declară Vladimir Putin.
Vladimir Putin, despre sancțiuni și multilateralism
„Utilizarea barierelor comerciale, a sancțiunilor nelegitime, a restricțiilor financiare, tehnologice și informaționale este un joc lipsit de reguli, care amplifică în mod grav riscurile utilizării unilaterale a forței militare. Acesta este pericolul”.
„Multilateralismul poate fi înțeles în moduri diferite: fie ca urmărire a propriilor interese și legitimarea acțiunilor unilaterale, în timp ce alții nu pot decât să încuviințeze, fie ca unificare reală a eforturilor statelor suverane de a rezolva probleme specifice, spre binele comun”.
„Va trebui să consolidăm și să dezvoltăm instituții universale, care să aibă o responsabilitate specială pentru asigurarea stabilității și a securității în lume, pentru dezvoltarea regulilor de conduită în economia și în comerțul global. E prea devreme să le aruncăm la coșul de gunoi al istoriei”, spune președintele rus.
Vladimir Putin, despre relațiile ruso-europene
„Rusia face parte din Europa, atât din punct de vedere geografic, cât și, cel mai important, din punct de vedere cultural. Suntem, de fapt, o singură civilizație”.
„Dacă putem să ne ridicăm deasupra problemelor și să scăpăm de fobii, atunci ne va aștepta o etapă pozitivă în relațiile noastre. Trebuie să revenim la o agendă pozitivă, acesta este interesul Rusiei. Dar dragostea unilaterală nu este posibilă”, mărturisește Vladimir Putin, potrivit Alephnews.