Vladimir Putin, președintele Rusiei, care este implicat de mai bine de un an într-un război cu Ucraina, a convocat o reuniune a Consiliului de Stat pentru Securitate al Rusiei pe 7 iulie pentru a începe să dezbată modalități de compensare a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza operațiunii sale militare din Ucraina.
La începutul întâlnirii, care a fost transmisă de televiziunea de stat rusă, Vladimir Putin a declarat: „Vom discuta astăzi despre măsurile pe care le luăm şi pe care trebuie să le luăm pentru a depăşi dificultăţile pe care le creează unele ţări pentru Rusia. Până acum ţările neprietenoase nu au obţinut nimic din perspectiva obiectivelor pe care şi le-au stabilit faţă de Rusia”, a susținut președintele rus.
Vladimir Putin, îngrijorat de starea Rusiei
„Sunt sigur că nu vor obţine nimic. Dar trebuie să fim conştienţi de evenimentele care au loc, aşa că vom discuta toate aceste chestiuni”, a declarat Putin, înainte de a-i cere lui Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, să ofere o actualizare a stării națiunii.
După ce invazia rusă în Ucraina a început în februarie 2022, Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și alte țări au pus în aplicare 11 pachete de sancțiuni.
Printre cele mai grave măsuri se numără excluderea băncilor rusești din sistemul SWIFT, plafonarea prețului gazului și petrolului din Rusia, interzicerea achiziționării de petrol rusesc trimis pe mare și închiderea spațiului aerian al Europei. Sancțiunile încep să aibă efect, în ciuda eforturilor Kremlinului de a minimiza problema. Numeroși experți consideră că această tendință de scădere a valorii rublei va continua.
Joi, atât dolarul, cât și euro au crescut cu aproape 30% la Bursa de Valori de la Moscova, pentru prima dată de la începutul anului, ajungând la peste 93 și, respectiv, 102 ruble. Vineri, la ora 13:24, ora Moscovei, dolarul american valora 91,7 ruble, iar euro 99,81 ruble, ușor sub maximul atins.
Sancțiunile încep să se facă simțite în Rusia
Deși rubla este acum a treia cea mai slabă monedă de pe piețele emergente, după lira turcească și peso-ul argentinian, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că „nu poate și nu ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la stabilitatea macroeconomică a țării” în lumina statisticilor.
Sănătatea economiei rusești nu ar trebui să fie pusă sub semnul întrebării, a insistat Peskov, adăugând că președintele Vladimir Putin nu intenționează să convoace nicio reuniune specială având în vedere situația actuală a rublei, care a coborât la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Devalorizarea a fost justificată joi de Elvira Nabiullina, șefa băncii centrale, prin înrăutățirea balanței comerciale a economiei: din ianuarie până în mai, veniturile din exporturi au scăzut cu 40%, în timp ce ieșirile de valută pentru importuri au urcat cu 15%. Potrivit Știrile ProTV, Nabiullina a declarat că Banca Centrală a Rusiei nu vede acum necesitatea de a participa la piața valutară.
Același ziar afirmă că Rusia se confruntă în prezent cu o penurie de combustibil. Deși guvernul rus afirmă că producția de benzină este în creștere, distribuitorii, comercianții și industria, toți raportează o penurie.