Actual

Vizita lui Zelenski la București. Ce urmează pentru România și Ucraina?

Vizita lui Zelenski la București. Ce urmează pentru România și Ucraina?
sursa foto arhiva companiei

Vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la București a fost descrisă drept „o reașezare a pieselor pe falia estică” de către Armand Goșu, un istoric și analist politic specializat în spațiul ex-sovietic. Analistul a detaliat și cum va arăta relația dintre România și Ucraina.

El a oferit o analiză detaliată a contextului și a relațiilor geopolitice din regiune.

Viitorul relației dintre România și Ucraina, incert

„S-au deranjat piesele, nu mai stau aşa cum le ştiam noi, din câteva cauze: una dintre ele este răcirea relaţiilor brusc şi destul de precipitată cu Polonia, relaţiile Ucrainei cu Polonia. Nu uitaţi că vizita are loc cu câteva zile înainte de alegerile din Polonia, nu uitaţi că Ucraina dă semne că şi-a schimbat azimutul în ultimele luni. Relaţia cu Statele Unite şi în contextul alegerilor din Statele Unite pe componenta militară rămâne importantă. Există riscul ca ajutoarele să întârzie, dar văd că Ucraina, pe partea politică, mizează mai mult pe Berlin, în acest moment”, a afirmat el.

Goșu a subliniat că nu crede într-un viitor foarte stabil al relației dintre România și Ucraina, adăugând că nu s-a efectuat o evaluare serioasă la București.

„Că va fi o politică consistentă apropierea ucraineano-română sau e doar un exerciţiu în contextul alegerilor din Polonia, împotriva actualei puteri a lui Duda şi a PiS-ului, asta va rămâne de văzut”, a adăugat el.

Goșu a menționat că în cazul în care alegerile din Polonia ar fi câștigate de o formațiune pro-Berlin, „se va reseta și relația dintre Varșovia și Kiev,” anticipând că Zelenski ar putea să-și piardă interesul pentru România, deși ar fi în interesul său să păstreze această relație, dat fiind tranzitul de cereale prin România.

Dilema Occidentului

Analistul a evidențiat că Occidentul dorește ca înfrângerea Rusiei să nu ducă la prăbușirea acesteia și că principalul motiv al complicării situației nu este comportamentul Ucrainei, ci temerile aliaților occidentali, în special ale americanilor.

„Lucrurile nu s-au complicat din cauza ucrainenilor, ci din cauza aliaţilor occidentali ai ucrainenilor care se tem de o înfrângere a Rusiei în acest moment iar cel mai tare de o înfrângere a Rusiei se tem americanii.

Pe ei îi interesează o Rusie care să nu ajungă prăbuşită în braţele Chinei. Ei se uită la ‘big picture’, îi interesează o Rusie care să nu se retragă din Asia Centrală, ca să facă loc Chinei, îi interesează o Rusie care să ţină spatele Mongoliei, pentru că în secunda doi Mongolia ar dispărea înghiţită de China, îi interesează o Rusie care să mai controleze resursele din Siberia (…) şi îi interesează o Rusie care să rămână cât de cât pe picioarele ei, să nu facă doar jocurile Chinei în relaţiile internaţionale”, a explicat analistul.

Astfel, Occidentul se află într-o dilemă, dorind să evite atât înfrângerea Ucrainei, cât și prăbușirea Rusiei.

. „Nu vrei ca Ucraina să fie înfrântă, dar nu îţi convine nici o înfrângere a Rusiei care să ducă la prăbuşirea ei (…). Deci şi Putin să zică că a repurtat o victorie, în acelaşi timp şi Ucraina să iasă victorioasă din acest război. Asta e foarte complicat. Războaiele nu se încheie cu doi victorioşi. Se încheie cu un victorios şi un înfrânt”, a subliniat Armand Goşu, potrivit Agerpres.