Președintele american Joe Biden încheie joi o săptămână axată pe mobilizarea unității NATO în sprijinul Ucrainei cu o vizită de o zi în Finlanda, noul membru și vecin rus, după ce l-a bătut pe președintele rus Vladimir Putin pentru „pofta sa lașă de pământ și putere”.
Biden va participa la Helsinki la un summit americano-nordic cu liderii Finlandei, Suediei, Danemarcei, Islandei și Norvegiei și va susține o conferință de presă comună cu președintele Finlandei, Sauli Niinisto, înainte de a se întoarce la Washington. Decizia Finlandei de a adera la NATO a rupt șapte decenii de nealiniere militară și a dublat aproximativ lungimea frontierei pe care NATO o împarte cu Rusia.
Țara a respins o tentativă de invazie sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a pierdut teritoriu. A menținut relații de acomodare cu Rusia până la invazia lui Putin în Ucraina.
Vizita lui Biden are loc la aproape exact cinci ani după ce președintele de atunci, Donald Trump, și Putin au avut discuții la summitul de la Helsinki, iar Trump a adoptat un ton conciliant cu liderul rus. Un oficial de la Casa Albă a declarat că Biden va saluta intrarea Finlandei în NATO și va saluta posibila intrare a Suediei, scrie Reuters.
Țările Occidentale
„Asistăm la o schimbare totală a structurii europene de securitate ca urmare a mișcării Rusiei, iar țările nordice în general s-au apropiat de Occident ca răspuns la acțiunile agresive și destabilizatoare ale Rusiei”, a declarat oficialul.
De asemenea, se așteaptă ca Biden să discute despre schimbările climatice și tehnologiile emergente, printre alte subiecte. Biden a citat adesea impulsul Finlandei și Suediei de a se alătura NATO ca dovadă că strategia lui Putin s-a întors împotriva sa. „Când Putin, și pofta sa lașă de pământ și putere, a declanșat războiul său brutal împotriva Ucrainei, el a pariat că NATO se va rupe… dar s-a gândit greșit”, a declarat Biden la summitul NATO din această săptămână din Lituania.
Biden a venit în Finlanda după ce a reușit să navigheze cu succes în cadrul summitului cu două provocări: președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a renunțat la opoziția sa față de aderarea Suediei la NATO, iar președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și-a răcit retorica cerând o intrare rapidă în alianță.
„Ne-am îndeplinit toate obiectivele pe care ne-am propus să le îndeplinim”, a declarat Biden reporterilor pe aeroportul din Vilnius înainte de a pleca spre Helsinki.