Virusul ucigaș ce se va declanșa după pandemia de COVID. Pandemia de coronavirus a fost un început în era virusurilor ce vor pune stăpânire pe întreaga Planetă. Un nou focar de virus se poate repeta. Oamenii de știință sunt îngroziți.
În perioada 1346-1353, Ciuma Neagră, o boală produsă de bacteria Yersinia pestis şi transmisă de la şobolani la om prin înțepăturile puricilor care se hrănesc cu sângele ambelor specii, a fost pandemia care a ucis milioane de oameni.
Un nou focar de virus se poate repeta. Șobolanii sunt cei care ar putea declanșa o nouă pandemie „asemănătoare Covid”. Ei sunt responsabilii pentru unele dintre cele mai mortale pandemii din istoria omenirii. De exemplu, în Marea Britanie, micile rozătoare s-au înmulțit alarmant și sunt purtători asimptomatici de coronavirus, relatează oamenii de știință după efectuarea unui nou studiu.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Princeton din New Jersey, SUA, șobolani sunt un potențial vector de boală pentru viitoarele pandemii. Descoperirile îngrijorătoare au fost publicate într-un nou studiu în revista PLOS Computational Biology. Lucrarea sugerează că șobolanii ar putea, de asemenea, să fi dezvoltat o rezistență la agenții patogeni virali din infecții ancestrale.
Profesorul Mona Singh, autorul principal al studiului, a spus: „Acest lucru ridică posibilitatea ca rozătoarele de acum să fie rezervoare de virusuri asemănătoare SARS”. Atât virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19, cât și virusul SARS-CoV din spatele epidemiei SARS din 2002, aparțin familiei de agenți patogeni coronavirus.
Acești viruși provoacă de obicei boli respiratorii și intestinale și au provocat deja trei epidemii în ultimii 20 de ani – SARS în 2002, MERS în 2012 și COVID-19 în 2019. Se crede că virusul SARS-CoV-2 a sărit la oameni de la liliecii infectați în orașul Wuhan din China, provincia Hubei, la sfârșitul anului 2019.
La fel ca șobolanii identificați de cercetătorii de la Princeton, liliecii pot purta mai multe coronavirusuri fără să se îmbolnăvească ei înșiși
Potrivit cercetătorilor, acest lucru ridică necesitatea de a identifica și înțelege mai bine care alte specii au dezvoltat o rezistență la agenții patogeni virali. Anul trecut, de exemplu, oamenii de știință care studiau populațiile native de lilieci din Uganda au identificat o tulpină a virusului rubeolei din aer, care este responsabilă de rujeola germană.
Cercetătorii au avertizat că descoperirile lor evidențiază pericolele ca oamenii să invadeze habitatele sălbatice. Experții în sănătate din întreaga lume se tem că schimbările climatice, globalizarea și urbanizarea necontrolată alimentează răspândirea de noi boli.
Pe măsură ce mai mulți oameni intră în contact cu animalele sălbatice, există un risc tot mai mare ca viruși și bacterii necunoscute anterior să infecteze oamenii. Acesta a fost cazul SARS în 2002, care a fost, de asemenea, legat de liliecii potcoavă.
Cu toate acestea, Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (DEFRA) a asigurat că riscul ca oamenii să fie infectați este „foarte scăzut”, dacă nu lucrează în apropierea rozătoarelor.
Cercetătorii DEFRA au susținut, de asemenea, că șobolanii pot prinde virusul de la oameni, în special variantele Kent și din Africa de Sud, potrivit Express.