Vinul Sémillon, un carusel de arome. Vinul obținut din soiul de struguri Sémillon este floral, fructat și proaspăt, cu o notă de mineralitate. La fel ca și culoarea sa, buchetul inconfundabil are nuanțe galbene: paie, miere, citrice, fructe, șofran, mușețel, grapefruit și pepene galben copt. În funcție de vinificare și de tipul de vin produs, acesta se schimbă dramatic, dar în general este un vin cald, corpolent, structurat și alcoolic.
Flexibilitatea lui Sémillon poate fi comparată doar cu cea a Riesling și Chardonnay. Este potrivit pentru producerea multor stiluri de vin. Un vin alb sec pentru întreaga masă, un vin dulce și vechi care valorează mii de euro pe sticlă, vinuri spumante sau vinuri albe clasice concepute pentru învechire.
Vinul Sémillon, un carusel de arome
Acest soi de struguri este folosit pentru a produce sticle care pot îmbătrâni timp de 20-30 de ani. Cum ar fi vinurile albe din Bordeaux, în special cele din Pessac-Léognan, și cele pure de Sémillon din Hunter Valley și Barossa Valley din Australia. Chiar și deliciosul și elegantul vin spumant Crémant de Bordeaux este obținut dintr-un amestec în care găsim o proporție bună de Sémillon.
Vinurile de Burgundia albă, mai complexe și mai rafinate, sunt produse predominant din Sémillon. Care oferă o mai mare finețe decât Sauvignon Blanc. Ne putem aștepta la arome de mere și pere coapte, crème brûlée, grapefruit caramelizat, coajă de portocală, ghimbir, smochine, unt și chiar mușețel.
Vechimea, un plus de arome
Vinul Sémillon, un carusel de arome. Structura vinurilor Sémillon este întărită de vechime. Vinurile stau în butoaie de stejar, care infuzează arome de vanilie, care aduc un plus de finețe. Acesta este doar primul pas, căci, spre deosebire de multe vinuri albe, acestea pot fi învechite corespunzător într-o cramă, în funcție de calitate. Pentru un vin de masă tipic obținut din Sémillon, sticlele pot fi învechite în jur de patru ani. Vinurile dulci, cum ar fi Sauternes și Barsac, pot ajunge la câteva decenii.
Asocierea alimentelor cu Sémillon
Vinul se potrivește bine cu multe feluri de mâncare din pește și carne. Vinurile mai proaspete, mai simple, sunt excelente cu risotto cu fructe de mare, scoici, sepie la grătar, risotto cu sparanghel, paste cu pesto și chiar sushi cu avocado.
Vinurile franceze și australiene mai structurate au calitățile potrivite pentru a echilibra mâncărurile mai grase. Cum ar fi peștele-spadă sau macroul, fripturile, preparatele din carne la grătar și tocănițele de carne cu ciuperci. Vinurile bine învechite pot fi asortate cu vânat, cum ar fi curcanul pentru o cină de sărbătoare.
Desert special
Vinul Sémillon, un carusel de arome. Ingrediente precum busuiocul, lămâia verde, avocado și usturoiul se potrivesc bine cu aceste vinuri, dar evitați alimentele prea acide. Ca vin de desert, este asociat în mod tradițional cu foie gras. Merge bine și cu brânzeturi albastre precum Roquefort sau Gorgonzola.
Poate fi savurat cu produse de patiserie, fructe confiate și gem, marron glacé, pastiera, strudel de mere și deserturi intens structurate. Gustul și complexitatea sunt încântătoare. Astfel încât nu este necesar să fie servit cu acompaniament de mâncare și poate fi aproape un desert în sine, conform Blog.iwawine .