Actual Lifestyle

Vine ziua când trecem la ora de iarnă. Medicii fac recomandări pentru prevenirea efectelor negative asupra organismului

Vine ziua când trecem la ora de iarnă. Medicii fac recomandări pentru prevenirea efectelor negative asupra organismului
agora.md/alba24.ro

O persoană are nevoie de una sau două săptămâni pentru ca organismul să se acomodeze cu noul fus orar. Și anul acesta vom avea ora schimbată.

Nu peste prea mult timp, noaptea va deveni mai lungă pentru o zi, adică vom dormi mai mult cu o oră. Și asta pentru că, la fel ca în fiecare an, România va trece la ora de iarnă și anul acesta, fiind orarul oficial standard.  Trecerea la ora de iarnă va avea loc în ultima duminică a lunii octombrie 2022, respectiv pe data de 30, iar ora 04:00 a.m. va deveni ora 03:00 a.m.

Prin urmare, ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal. Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi”.

Când se schimbă ora, de obicei

Schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă (care, în acest an a avut loc pe data de 22 septembrie), atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică.

Reamintim faptul că schimbarea orei are loc de două ori pe an:

  • în martie, când se trece la ora de vară (ceasul se dă cu o oră înainte)
  • în octombrie, când se trece la ora de iarnă (ceasul se dă cu o oră înapoi)

Impactul schimbării orei asupra organismului uman

Potrivit specialiștilor, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni pentru ca organismul să se acomodeze cu noul fus orar din momentul modificării orei.

Prin urmare, trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. Se pare că persoanele în vârstă și copiii sunt cele două categorii afectate. Astfel,

  • oamenii se pot simți mult mai obosiți, având în vedere că pot să apară insomnii sau calitatea somnului poate fi afectată.
  • pot să apară dificultăți de concentrare din cauza oboselii, stări de anxietate sau depresie, moleșeală și nervozitate,

toate aceste manifestări neplăcute fiind, de fapt, o consecință a dereglării ceasului biologic, în organism existând un dezechilibru din punct de vedere hormonal.

Ce este de făcut pentru a preveni sau a limita pe cât posibil aceste efecte

Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. De aceea, pentru a trece mai ușor de noua schimbare a fusului orar, potrivit kanald.ro, trebuie:

  • redus consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante
  • un program foarte strict de odihnă, care poate ține la distanță simptomele neplăcute și insomnia, astfel că oamenilor le este recomandat să se culce și să se trezească la ore fixe
  • ca din dieta zilnică să nu lipsească fructele și legumele, dar și proteinele de bună calitate
  • să „apelăm” la mișcare și activități în aer liber, care pot fi și ele de mare ajutor pentru a preveni apariția asteniei de toamnă

Totuși trebuie spus faptul că nu toți oamenii trăiesc efectele trecerii la ora de vară sau de iarnă. Astfel, se presupune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă, citează evz.ro