Cerberul vine peste noi cu niște călduri de-a dreptul infernale. Și nu suntem poetici: meteorologii au numit valul de căldură din sudul Europei „Cerberus”, după câinele care păzește porțile Iadului.
Chiar dacă și România este vizată, cel mai greu sunt lovite Italia, Spania și Grecia. Zilele trecute, Ministerul Afacerilor din România chiar a lansat un avertisment cu privire la călătoriile în Grecia, deoarece acolo a fost emis cod roșu de caniculă. Acum, jumătate din țara noastră se confruntă cu un cod portocaliu de caniculă, cele mai afectate fiind regiunile sudice și sud-estice.
Meteorologii vin cu vești îngrijorătoare
Se pare că acest val de căldură nu se va opri prea curând, ba dimpotrivă. Se prea poate ca săptămâna viitoare să fie atins un record de caniculă pentru luna iulie. Nici anii trecuți nu au fost foarte blânzi din punctul de vedere al temperaturii. Astfel, în 2022, 61.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza unor complicații asociate cu expunerea prelungită la temperaturile caniculare.
În plus, la Acropolele grecești, au fost postate mai multe echipaje de salvare, pentru a veni în întâmpinarea urgențelor.
„Săptămâna viitoare va fi un val de căldură chiar mai puternic decât acesta, unele valori din centrul sudului vor fi cu adevărat neobişnuite”, a declarat meteorologul Luca Lombroso, din Italia. Amintim că înainte de această perioadă caniculară, Italia a fost lovită de furtuni violente și de inundații, fiind un adevărat epicentru al fenomenelor meteorologice externe în ultima perioadă.
„Marţi sau miercuri, la Roma şi Florenţa vom depăşi probabil 40 de grade, iar temperaturi apropiate vor fi prezente şi în nord”, continuă meteorologul.
Chiar dacă prognoza sa nu s-a referit și la celelalte țări din sudul Europei, fenomenul meteo al curentului Cerberus continuă să se manifeste și pe restul hărții sud-europene. Astfel, și în România va continua perioada caniculară, iar în Spania și Grecia sunt în continuare așteptate temperaturi de până la 43 sau 44 de grade.
Recordul de temperatură va fi depășit după nici doi ani?
În 2021, în Sicilia, s-au înregistrat 48,8 grade Celsius. Conform cercetătorilor făcute de meteorologii autohtoni, săptămâna viitoare ar putea marca depășirea acestui record, la nici doi ani după ce a fost stabilit, se arată într-un articol publicat pe HotNews.
În afara suferinței care este resimțită în rândul oamenilor, se pare că nici animalele nu fac bine față disconfortului termic. Vacile din Italia par să fi intrat într-o grevă a foamei, iar din punct de vedere pragmatic, acest lucru este rău și pentru afaceri: producția de lapte a scăzut cu 10%.