Actual

Vine un nou tip de vouchere. Se dau câte 25.000 de lei

euro Sursa foto Antena 3 CNN
Foto: antena3.ro

De data asta vorbim despre o sumă importantă cu adevărat. 5.000 de euro nu sunt deloc de neglijat. Noile vouchere, conform spuselor ministrului Marius Budăi, persoaneler cu dizabilități. Scopul este de a sprijini aceste persoane în căutarea unui loc de muncă.

Cum spuneam, anunțul a fost făcut chiar de ministrul Muncii Marius Budăi și vizează o anumită categorie de români, iar banii vor putea fi folosiți pentru ca cei vizați să își poată găsi mai ușor un loc de muncă.

E aprobat!

Marius Budăi a anunțat aprobarea recentă a unui proiect important. Acesta presupune acordarea de vouchere, în valoare totală de 5.000 de euro. Beneficiarii sunt persoanele cu dizabilități. Scopul este de a sprijini aceste persoane în căutarea unui loc de muncă.

Ministrul vrea să aducă modificări la manualul beneficiarului. Acestea vor fi discutate cu Comisia Europeană. Scopul este de a sprijini persoanele cu dizabilități care sunt deja angajate.

Obiectivul proiectului este asigurarea accesului egal pentru persoanele cu dizabilități. Acestea vor avea acces la mediul fizic, informațional și comunicațional. Acest lucru va crește șansele lor pe piața muncii.

Cui vor fi acordate voucherele

Voucherele vor fi acordate celor cu dizabilități, în șomaj sau inactivitate. Acestea sunt destinate achiziționării unei tehnologii asistive superioare.

„Țin foarte mult la un proiect pe care l-am depus în 2018 şi anume tehnologia asistivă pentru persoanele cu dizabilități care sunt în căutarea unui loc de muncă. Nu este o sumă neglijabilă, este un voucher în valoare de 5.000 de euro. O persoană cu dizabilităţi, dacă vrea să se angajeze, primește acest sprijin de la stat pentru o tehnologie asistivă superioară”, a spus ministrul Marius Budăi.

Avem multe persoane cu dizabilități

Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii martie 2022, de 867.474, rata persoanelor cu dizabilităţi la populaţia României fiind de 3,95%, conform statisticilor Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Dintre acestea, 98,09% (850.942 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent (neinstituţionalizate) şi 1,91% (16.532 persoane) se aflau în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi (instituţionalizate) coordonate de MMSS prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Faţă de rata de 3,95% persoane cu dizabilităţi la 100 de locuitori, calculată la nivelul României, regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia şi de Nord-Vest înregistrau cele mai mari rate.

Bucureștii, pe primul loc

Pe judeţe/municipii, numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistra în municipiul Bucureşti (73.652 persoane) urmat de judeţul Prahova (38.151 persoane) şi Argeş (32.100 persoane), iar cel mai mic număr se înregistra în judeţul Covasna (6.461 persoane).

Conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, republicată, tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezenta 72,77% din totalul persoanelor adulte cu dizabilităţi. Din centralizarea datelor pe grupe de vârstă, a rezultat că 52,74% erau persoane cuprinse între 18-64 ani (415.675 persoane) şi 47,26% aveau peste 65 ani (372.416 persoane).