Vilgil Musta a vorbit despre tulpina britanică în România. Pentru a determina nivelul de pătrundere a tulpinii britanice în România, medicul susține nevoia de studii epidemiologice. Acesta atrage atenția autorităților cu privire la transmiterea comunitară și cere măsuri imediate.
Vilgil Musta, despre tulpina britanică în România
Medicul Virgil Musta a spus că dacă se va ajunge la transmitere comunitare ar trebui luate măsuri imediate pentru a se putea bloca transmiterea, dar momentan încă nu este cazul.
”Se pare că sunt cazuri doar în focar și nu a ajuns încă într-o transmitere comunitară. Dacă ajunge în transmitere comunitară, depistarea acestor cazuri este mult mai dificilă, nu stă la îndemâna oricărui laborator să facă această determinare”, a declarat dr. Virgil Musta joi, la Digi24.
”Numărul de cazuri încă nu este foarte mare ca să ridice suspiciunea de propagare a acestei noi tulpini în România. Dar cred că trebuie să fim foarte atenți și foarte precauți. La orice semn care ne-ar arăta că tulpina începe să se multiplice și să cuprindă un număr mare de populație trebuie să blocăm transmiterea, pentru că se știe că are o transmitere foarte mare” , a precizat cadrul medical de la Timișoara.
Tulpina britanică în România
Doctorul a afirmat că apar și la copii cazuri cu infectare cu tulpina britanică, existând riscul de răspândire a virusului. Medicul Virgil Musta este de părere că, dacă va fi o nouă creștere a numărului de infectări va duce la creșterea numprului de cazuri grave și decese.
”Copiii fac de multe ori forme inaparente și reprezintă un vector de trasmitere important. Trebuie să luăm măsuri aparte ca să protejăm contaminarea copiilor, pentru că ei pot deveni un vector de apariție a infecției comunitare”, a mai precizat medicul Virgil Musta.
”Numărul de cazuri va crește atât de mult încât va fi o nouă presiune pe sistemul de sănătate, care nu știu cât va mai putea rezista. O nouă pandemie ar însemna un număr mare de cazuri, cu un număr mare de cazuri cu forme severe și cu un procent mare de decese”, a mai arătat medicul timișorean.
Există deja în 70 de țări, tulpina britanică a coronavirusului, care este mult mai contagiosă decât virusul oroginal SAR-CoV-2, iar alături de varianta sud-africană, continuă să se răspândească, şi este prezent în 31 de ţări, potrivit AFP, citat de RomâniaTV.